Počasna nagrada

Maverick Cinehill festivala je Julien Temple. Omiljeni britanski redatelj vraća se na filmsko brdo

Kim Cuculić

Foto Cinehill

Foto Cinehill



RIJEKA – Ovogodišnji Maverick Cinehill festivala je Julien Temple. Omiljeni britanski glazbeni redatelj vraća se na filmsko brdo kao dobitnik počasne nagrade. Nove avanture i stari prijatelji potka su novostarog festivala Cinehill, nasljednika Motovun Film Festivala. Četrnaest godina nakon prvog posjeta Motovunu, festivalu se, sada u Gorskom kotaru, pridružuje jedan od najznačajnijih veterana rock dokumentarizma – Julien Temple, ovaj put kao dobitnik počasne nagrade Maverick, koja se dodjeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja.


Dobro poznato lice svim ljubiteljima punka i glazbenih dokumentaraca, Temple je redatelj čiji opus dijeli najbolje vrijednosti Cinehilla – brisanje ustaljenih granica, kršenje pravila, neobuzdanu kreativnost i nadasve revolucionarnu snagu umjetnosti. Ovaj veliki dokumentarist karijeru je započeo 70-ih, snimajući filmove o pionirima punka i majstorima provokacije, Sex Pistolsima, da bi u sljedećim desetljećima izgradio impresivnu filmografiju krcatu suradnjama s najvećim legendama rock glazbe. The Clash, Rolling Stones, David Bowie, Neil Young, Judas Priest, Depeche Mode…, samo su neka od brojnih imena koja vežemo uz Templeov redateljski rad, od dokumentarnih i igranih filmova, do glazbenih spotova. A spotovi za pjesme Neila Younga (»This Note’s for You«) i Davida Bowieja (»Day in Day Out«) donijeli su mu čak dva Grammyja.


»Julien je jedna od ikona britanske filmske i glazbene scene, koji je radio s drugim britanskim legendama, i drago nam je što će publika Cinehilla vidjeti taj izuzetan dio naše kreativne industrije. Templeovi filmovi na Petehovcu sjajan su spoj britanske i hrvatske filmografije te kulture općenito«, izjavio je Simon Thomas, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, uz čiju se potporu realizira ovaj program.




Na Cinehillu će biti prikazano jedno od njegovih ponajboljih ostvarenja, »Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa«, ovjenčan na Sundanceu Posebnom nagradom žirija. Cinehill će se održati od 24. do 28. srpnja na izletištu Petehovac i u okolnim mjestima. (K. C.)