Pilot fanzin

Ljetni program u “Benčiću” zaključen predstavljanjem prvog broja fanzina Ben&Zin

Kim Cuculić

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević



RIJEKA – Ljetni program u »Benčiću« u dvorištu Art-kvarta zatvorilo je predstavljanje prvog broja fanzina Ben&zin.


Ovaj pilot fanzin, prototip svojevrsnih kvartovskih novina, mali je dnevnik Ljetnog programa u »Benčiću«, ali i autentični kreativni uradak. Na njemu su zajedno radili Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradska knjižnica Rijeka.


Dizajnirala ga je Ana Labudović, a grafička joj je suradnica Elena Kiss. Ben&zin donosi fotografije, crteže, ilustracije i tekstove posvećene ljetnom programu te razmišljanja umjetnica/umjetnika i građana na temu budućnosti i izazova umjetničkog rada. U tematskom bloku bavi se vratima; doslovnim, simboličkim, kulturološkim, vratima koja bi valjalo otvoriti, a o kojima pišu i pozvani autori/autorice Dunja Matić, Danijela Vlašić, Velid Đekić, Ivo Matulić i Toni Prug. Izbor teme ovog broja nisu slučajno vrata.


Foto Nikola Blagojević




Kroz složeni proces urbane regeneracije i revitalizacije kroz koji je prošao blok »Benčić«, upravo nastanak funkcionalnih vrata znači da tu više nisu ruševine.


Prolazak kroz vrata obično znači da nešto funkcionira, a vrata su i potentna metafora jer podrazumijevaju da se iza njih nešto smisleno nalazi.