Omišalj

“Klasika na Mirinama” i ove godine donosi čarobne interpretacije virtuoza klasike

Kim Cuculić



OMIŠALJ – »Klasika na Mirinama« i ove godine donosi čarobne interpretacije virtuoza klasične glazbe. Zvijezda ovogodišnjeg programa zasigurno je violinist Stefan Milenković uz pijanisticu Nataliju Mladenović, a nastupit će i gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević, Flavio Apro te mladi Zlatko Josip Grgić. Na periferiji antičkog grada, u 5. stoljeću nastaje impozantan kompleks Mirine kraj Omišlja. Sa svojim očuvanim zidinama ova bazilika transformirana je u pozornicu pod zvjezdanim nebom. Ove godine »Klasika na Mirinama« počinje u srijedu, 3. srpnja, kad će biti održana Večer španjolske glazbe Zlatka Josipa Grgića na gitari. Zlatko Josip Grgić je rođen 2001. godine u Zagrebu. Već od najranije dobi okružen je najboljim svjetskim gitaristima kao što su Leo Witoszynskyj, Tommy Emmanuel, a podučava ga njegov otac, profesor gitare.


U srijedu, 17. srpnja, nastupit će Stefan Milenković (violina) i Natalija Mladenović (klavir), a na programu su djela Christiana Sindinga, Beethovena, Wieniawskog, Parta i Ravela. Svaki Milenkovićev koncert je poseban, svjetsko je ime, nekadašnje violinističko čudo od djeteta, a djeluje tako jednostavno, smireno, posvećen svojim notama i violini. Klavirska pratnja je Natalija Mladenović, renomirana pijanistica iz Srbije, koja je svojim dugogodišnjim radom i nastupima stekla reputaciju vrhunske klavirske suradnice i inspirativne solistice.


U utorak, 23. srpnja, slijedi koncert koji će izvesti Flavio Apro, jedan od najboljih svjetskih gitarista te cijenjeni međunarodni učitelj i priznati glazbeni istraživač. Bio je učenik legendarnog Argentinca Monine Tavore, od kojeg je naslijedio stil Tarrega-Segovia. U srijedu, 31. srpnja, nastupit će Srđan Bulatović i Darko Nikčević, duo gitara: »The Sea«. Njihov jedinstveni spoj balkanskih ritmova i mnogih drugih međunarodnih utjecaja dočarava ljepotu mediteranskog i orijentalnog misticizma.




Program organizira Općina Omišalj, dok je sufinancijer Primorsko-goranska županija. Svi koncerti počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan.