Osmo izdanje

Još malo do History Film Festivala u Art-kinu. U konkurenciji je sedamnaest dokumentaraca

Ervin Pavleković

Foto HFF

Foto HFF



RIJEKA – Osmo izdanje našega lokalnog i jedinstvenog filmskog festivala, History Film Festivala, posvećenog isključivo povijesnome dokumentarnom filmu, koji je osnovao riječki redatelj Bernardin Modrić, održat će se od 9. do 13. rujna u Art-kinu, a sedamnaest filmova ove godine natjecat će se za neku od nagrada.


Uvod u festival


Kako to običava, samom festivalu prethodit će izložba, a ove se godine radi o »Quarneroli – Hrvati u osvajanju Arktika«, koja će se otvoriti 9. rujna u 19 sati u HKD-u, a njome se obilježava 150. obljetnica prve austrougarske polarne ekspedicije na kojoj su pedeset posto posade činili mornari s Jadrana, a vođe ekspedicije nadjenuli su im zajedničko ime – Quarneroli. U znanstvenome smislu ova ekspedicija je preteča istraživanja klimatskih promjena i utjecaja Arktika na ostatak planeta Zemlje, a inovativnost izložbe ogleda se u tome što veliča hrvatske mornare i njihov doprinos tome istraživanju.


Dan kasnije, 10. rujna u 20 sati, festival se otvara u Art-kinu, a tijekom četiri dana bit će prikazano 17 dokumentarnih filmova iz Hrvatske i svijeta, od kojih će jedan film imati svjetsku premijeru, dva europsku, a petnaest hrvatsku premijeru.




O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri koji čine američki filmski i televizijski producent Shawn Rhodes, američki redatelj John Alexander te austrijski redatelj i snimatelj Gernot Stadler, dok će o favoritu publike odlučivati žiri publike sastavljen od petero filmskih zaljubljenika.


Sedamnaest filmova


Ove je godine pristiglo stotinjak prijava za festival, od kojih je selektor Boris Ružić odabrao njih sedamnaest. Festival će otvoriti dugometražni dokumentarni film o dvadesetogodišnjoj borbi intermedijskog umjetnika Borisa Bakala i umjetničke organizacije Bacači sjenki da suradnjom i sukobima s lokalnom zajednicom obnove višestambenu zgradu u Zagrebu, remek-djelo modernističke arhitekture, koji tako postaje metafora cijelog hrvatskog i europskog društva, njegovih dinamika, prijepora i zabluda. Nakon službenog otvorenja festivala, koje će voditi Jasna Nekić i Nikola Petković, slijedi projekcija dokumentarca »Paklena naranča – proročanstvo«, koji govori o skandaloznom književnom i filmskom remek-djelu »Paklena naranča«, te pruža ekskluzivan pristup dosad neobjavljenom, a danas gledano proročanskom djelu autora Anthonyja Burgessa o ideji za pisanje »Paklene naranče« te o izbijanju nasilja unutar modernih društava.


U nastavku festivala čekaju nas hrvatski dokumentarac »Zagrljaj« Miroslava Mandića, priča o koncentracijskom logoru »Mamula«, fotografsko putovanje kroz rane 1970-e i doba izražene svijesti o okolišu u filmu »Documerica«, priča o branitelju Zmajskom, koji slučajnim otkrićem svijeta »zmajeva« pronalazi svoj lijek za borbu protiv ružnih sjećanja iz ratne prošlosti, priča o uspjehu i odricanju u biografskom dokumentarcu o Patriciji, mladoj i već sada najboljoj latvijskoj skijašici svih vremena, svjetska premijera filma »Naš kanal«, europska premijera belgijskog dokumentarca »Vulkan«, priča o četirima generacijama afganistanskih žena u filmu »Žene Afganistana« te borba Pussy Riot skupine protiv represivnog ruskog poretka.


Festivalski program zaključit će 13. rujna dodjela nagrada, a publika će iste večeri, nakon dodjele, imati priliku još jednom pogledati film koji je osvojio glavnu nagradu – Grand Prix.


Masterclass predavanja


U sklopu posebnog programa čekaju nas zanimljiva masterclass predavanja, a prvo od njih tiče se adaptacije književnih i kazališnih djela za film i za TV, pa će nagrađivani hrvatski filmski redatelj Branko Schmidt, ovogodišnji dobitnik Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo, održati predavanje na temu adaptacije djela, baziranom na Schmidtovom osobnom iskustvu i radu (adaptirao je knjigu »Zagonetni dječak«, adaptirao je kazališnu dramu »Sokol ga nije volio« u filmski scenarij, roman Ive Balenovića u scenarij sada već kultnog filma »Metastaze«, a trenutno s Vivien Karlović i s Igorom Belešom radi na filmskoj adaptaciji iznimno popularnog Beleševog romana »Listanje kupusa«), a razgovor će s njime voditi profesor, književnik i publicist Nikola Petković.


Gostujuća američka producentica, prošlogodišnja dobitnica Emmyja za dokumentarni film »Little Satchmo«, JC Guest, održat će masterclass koji se fokusira na upotrebu ograničenja kao prednosti u nezavisnom filmskom stvaralaštvu, služeći se nedavnim filmskim i televizijskim projektima JC Guest kao studijama slučaja. Masterclass će se oslanjati na primjere iz Guestinih radova s Johnom Alexanderom i Shawnom Rhodesom, uključujući, ali ne ograničavajući se na »This Is Love«, kao i »Little Satchmo«, dobitnika nagrade Emmy 2023. godine, dugometražni dokumentarac o tajnoj kćeri Louisa Armstronga, koji su prikazani na prethodnim izdanjima History Film Festivala.