Ministarstvo kulture

Javni poziv za kandidaturu na 19. Venecijanskom bijenalu arhitekture

Portal Novi list, Hina

foto: Ministarstvo kulture

foto: Ministarstvo kulture



Ministarstvo kulture i medija i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) uputili su javni poziv za kandidaturu za povjerenika hrvatskog nastupa na međunarodnoj izložbi 19. Venecijanski bijenale arhitekture u petak.


Kandidati moraju imati iskustvo i stručnost u području suvremene arhitektonske prakse te iskustvo u upravljanju manifestacijama međunarodne važnosti. Osim toga, moraju dobro poznavati engleski jezik, a njihova kandidatura treba sadržavati prijedlog koncepcije izložbe uz nužno obrazloženje povezanosti prijedloga s tematskim okvirom Bijenala, čija je glavna ovogodišnja tema Inteligencija.


Dokumentacija potrebna za kandidiranje projekta je životopis kandidata za povjerenika, opis prijedloga tekstualni i vizualni dio. Kandidature se predaju u elektroničkom obliku (USB, WeTransferom), preporučenom poštom ili izravno u pisarnici Ministarstva kulture i medija, uz obavezu slanja maila na [email protected].




Ostale informacije vezane uz prijavu nalaze se na mrežnim stranicama Ministarstva. Rok predaje kandidature je 19. srpnja do 17 sati.


Međunarodna izložba arhitekture Venecijanskog bijenala smatra se najznačajnijim mjestom izlaganja i predstavljanja suvremene arhitektonske prakse i jedinstvena je prilika za stjecanje međunarodne prepoznatljivosti hrvatskih arhitekata. Venecijanski bijenale globalno je mjesto susreta arhitekata i umjetnika s međunarodnom publikom, kustosima i galeristima, poručuje se u priopćenju UHA-a.


19. izdanje bijenala održat će se od 10. svibnja do 23. studenog 2025. pod ravnanjem umjetničkog direktora Carla Rattija.


O kandidaturi za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 19. Međunarodnoj izložbi arhitekture odlučit će Povjerenstvo za odabir projekta, koje čine arhitekt Tonči Čerina, arhitekt i voditelj Stručnog centra UHA Vjekoslav Gašparović, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra Maja Kocijan, predstavnica Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković te profesorica na Arhitektonskom fakultetu Karin Šerman.