Klasična glazba

Gudački kvartet Rucner u Bakru izvodio skladbe velikana klasične glazbe

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Nakon niza izvedenih skladbi „Rucner“ kvarteta nastupilo je i desetero članova Komornog sastava „Sklad“ koji su uz budno oko maestra i u gudačkoj pratnji Kvarteta izveli dvije pjesme



U perivoju Crkve Majke Božje od Porta u Bakru, poznati Gudački kvartet „Rucner“ održao je koncert izvodeći skladbe velikana klasične glazbe, a kao njihov gost nastupio je i Komorni sastav „Sklad“.


Javnosti i struci već dobro poznat četveročlani Gudački sastav „Rucner“, koji djeluje još od 1998. godine, u Perivoju Crkve Majke Božje od Porta u Bakru održao je koncert klasične glazbe izvodeći djela poznatih svjetskih i domaćih autora kao što su Mozart, Gerswin, Piazzolla, Uhlik i Dvoržak. Koncert je započeo skladbom „Kvartet br. 2“ Josipa Mihovila Stratika, zatim je uslijedila „Mala noćna muzika“ Wolfganga Amadeusa Mozarta, „Američki kvartet“ Antonina Dvoržaka, a između ostalih, među izvođenim skladbama našle su se i „Satin doll“ Dukea Ellingtona, „Lullaby of birdland“ Georgea Gershwina te kao šlag na kraju, od publike uvijek rado primljena, „Mala slavonska rapsodija“ Tomislava Uhlika.


Nakon niza izvedenih skladbi „Rucner“ kvarteta nastupilo je i desetero članova Komornog sastava „Sklad“ koji su uz budno oko maestra i u gudačkoj pratnji Kvarteta izveli dvije pjesme – „Himnu noći“ Rameaua i narodnu bakarsku pjesmu „Lipe su bakarke“ u posebnom aranžmanu Kvarteta.


Foto galerija: Kvartet Rucner u Bakru Foto: Mateo Levak




Bakar je već poznat kao destinacija za ljubitelje klasične glazbe, a „Rucner“ kvarter je ovim večerašnjim „lagano-prozračnim“, virtuoznim koncertom uz izražajne poteze gudala narativno, gotovo terapeutski, djelovao na prisutne. Uz to, još je jednom podsjetio na moć glazbe općenito i na vrijednost klasične i komorne glazbe te na nužnost održavanja takvih koncerata.


Na kraju koncerta članovi Komornog sastava „Sklad“ zahvalili su se kvartetu „Rucner“ na mogućnosti da nastupaju s njima, s velikim glazbenicima i velikim ljudima, a opet običnim, kako su rekli. Također su istaknuli kako Kvartet izvodi djela stranih i, još bitnije, djela hrvatskih skladatelja, čega je danas sve manje, stoga je njihov doprinos hrvatskoj klasičnoj i komornoj glazbi, kao i hrvatskoj kulturi neizmjerno velik.


Gudački kvarter „Rucner“, koji je osnovao je bračni par Rucner, Snježana i Dragan, 1998. godine, izvodi klasičnu i komornu glazbu te suvremena djela hrvatskih i međunarodnih autora. Također, ovaj četveročlani gudački sastav nerijetko čini i repertoarne iskorake prema glazbi drugih žanrova. Svirali su diljem Hrvatske i Europe, sve do Australije, a uz to, mnogi su autori niz godina pisali skladbe upravo za njih, i to osamdesetak, što zasigurno svjedoči o njihovoj popularnosti, no i kvaliteti kojom su obogatili hrvatsku komornu scenu. Uz to, dobitnici su diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagrade Vatroslav Lisinski koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.


Gudački kvarter „Rucner“ čine Ivana Penić Defar, Ana Paula Knapić Franković i Dragan Rucner na violini te Snježana Rucner na violončelu. Koncert je organizirala Kulturno umjetnička udruga „Sklad“ uz financijsku podršku Ministarstva kulture i Turističke zajednice grada Bakra.