Omišalj

Glazbeno putovanje kroz Španjolsku. Klasika na Mirinama počinje koncertom gitarista Zlatka Josipa Grgića

Kim Cuculić

Foto Klasika Mirine

Foto Klasika Mirine

Jedan sam od rijetkih u svijetu koji sviram na gitari na crevnatim žicama i bez noktiju. Taj dugi kontakt sa žicama i prstima desne ruke omogućava mi kontakt s cijelim instrumentom, kaže Grgić



OMIŠALJ – Ovogodišnji program Klasike na Mirinama počinje u srijedu, 3. srpnja, u 21 sat koncertom mladog, izuzetno talentiranog gitarista Zlatka Josipa Grgića. Program pod nazivom »Večer španjolske glazbe« vodi nas na glazbeno putovanje kroz Španjolsku i španjolske gradove. Koncert je posvetio sjećanju na prof. dr. Lea Vitoszynskog.


Zlatko Josip Grgić je rođen 2001. godine u Zagrebu. Već od najranije dobi okružen je najboljim svjetskim gitaristima kao što su Leo Witoszynskyj i Tommy Emmanuel, a podučava ga njegov otac, profesor gitare. Grgić u svojim već mnogobrojnim internacionalnim nastupima stavlja naglasak na emociju, autentičnost i izražajnost te nastavlja tradiciju stare španjolske, katalonske škole.


Ulaz na koncert je slobodan. Podsjetimo i da će Klasika na Mirinama 17. srpnja pod zvijezdama ugostiti i čuvenog violinista, maestra Stefana Milenkovića i pijanisticu Nataliju Mladenović. Manifestaciju organizira Općina Omišalj, dok je sufinancijer Primorsko-goranska županija. Uoči nastupa razgovaramo sa Zlatkom Josipom Grgićem.


Na Torresovoj gitari




Nastupate s gitarom koju je izradio veliki Antonio de Torres. Što nam možete reći o tom drevnom instrumentu?


– Gitaru na kojoj sviram izradio je najveći graditelj gitara Antonio de Torres 1890. godine. Gitaru je restaurirao talijanski restaurator i graditelj gitara Gabriele Lodi, koji održava instrumente u Muzeju violina u Cremoni. To je poseban instrument koji me vodi kroz interpretaciju i pomaže mi u izražajnosti koju želim postići. Na gitari su crevnate žice i instrument je vraćen u originalno stanje, tako da danas možemo čuti zvuk onog vremena.


Preko kojih ste se glazbenika i skladatelja zaljubili u glazbu i za koje gitariste možete reći da su presudno utjecali na vaš izričaj?


– Uglavnom slušam stare snimke. To su klavirist Rubinstein i violinist Kogan, a od novijih klaviristica Hélène Grimaud. Gitaristi Leo Witoszynskyj, moj otac i Tommy Emmanuel najviše su utjecali na mene.


Tehnika sviranja


Koliko je u cijeloj priči važna vaša tehnika sviranja i zašto ste se opredijelii upravo za nju?


– Jedan sam od rijetkih u svijetu koji sviram na gitari na crevnatim žicama i bez noktiju. Taj dugi kontakt sa žicama i prstima desne ruke (apoyando) omogućava mi kontakt s cijelim instrumentom i njegovim magičnim bojama, a prsti lijeve ruke i vibrato samo pojačavaju tu izražajnost.


Kako najradije provodite slobodno vrijeme? Imate li hobije? Što slušate izvan svijeta klasike?


– Veliki hobi su mi automobili. Volim čuti te specifičnosti i nijanse zvuka motora – jesu li svi cilindri usklađeni. To su naše frendovske spike.


Američka turneja


Putujete na turneju po Americi. Je li to najveći izazov u karijeri mladog glazbenika?


– Naravno, spremam se i veselim se tome. Naime, Amerikanci su objavili moje videomaterijale na jednoj od najvećih gitarističkih platformi te mi je ponuđena turneja. Naravno da je to za svakog glazbenika izuzetan izazov.


Boravite li često u našim krajevima, na Kvarneru?


– Opatija nam je drugi roditeljski dom gdje često boravimo. Ovaj nastup na Mirinama pored Omišlja u prekrasnom antičkom ambijentu tik uz more poseban je ljetni događaj, vjerujem, kako za mene, tako i za publiku te se nadam da ćemo svi zajedno uživati.