B25

Film o Spiritovih prvih 25: Istražuju, eksperimentiraju i mijenjaju sebe i okolinu

Portal Novi list

Ilustracija Udruga Spirit

Ilustracija Udruga Spirit

U filmu B25 ovjekovječeni su borba s vjetrenjačama i više od 3.000 Spiritovih programa



Riječka udruga Spirit proslavila uspješno djeluje već više od 26 godina, a prvih četvrt stoljeća djelovanja odlučili su ovjekovječiti u filmu koji slavi 25 godina rada. Film B25 premijerno je prikazan u HKD-u na Sušaku u ožujku ove godine, a sada je dostupan za gledanje na YouTube kanalu poriloox.



Više od 3.000 programa


Spiritovci su poznati po tome da hiperaktivno izbacuju različite programe skoro na dnevnoj bazi. Nije pretjerivanje ako bi se reklo da su u ovih i više nego 25 godina djelovanja “izbacili” njih više od 3.ooo. Filmom B25 preispituju sami sebe i postojanje ovog brenda.




Spiritovci su taksativno naveli najvažnije točke filma:


– pogled unazad na neke od 3000+ programa


– ogovaranje prisutnih i odsutnih


– tračevi i pikatni detalji o svima iz Grada pa čak i OBI-ju


– arhivske snimke i cenzurirani materijal (ako ih nađemo)


– sve što vole mladi..


Umjetnost kao čekić


Na riječkoj kulturnoj sceni djeluju od 1997. godine. Udrugu je osnovalo 12 mladih ljudi, većinom studenti, koji su željeli stvoriti organizaciju, platformu, kroz koju će organizirati aktivnosti u (sub)kulturi.


Kao pokretačku zamisao ističu: “Umjetnost nije ogledalo koje odražava svijet, već čekić s kojim ga treba oblikovati.”



Pioniri su po mnogim idejama. Spomenimo samo neka od njihovih dosadašnjih ostvarenja: CD kompilacije riječke scene 1998.-1999., prve u regiji dostupne još tih godina kao besplatan download, klub Kreativna kuhinja koji je u napuštenoj tvornici Benčić, na mjestu gdje je sad uređen Art kvart, djelovao od 2001. do 2005. godine.


Tu je i Spiritov kreativni radio, koji je djelovao od 2004. do 2008. godine pa čuvena DJ škola, koja je kasnije doživjela “upgrade” u Školu zvuka, a djelovala je od 2005. do 2020. godine. Spiritovci su realizirali i više od 100 videa o riječkim i primorsko-goranskim volonterima za web Volonteri godine.


Od 2010. godine Udruga Spirit hrvatski je partner u mreži Uhvati film Festa, a zaslužni su i za hit serijal filmova o Tajnom agentu 010 i mnogo toga drugoga.


Za one koje zanima više, kratak rezime programa i aktivnosti dostupan je na webu Spirita.


Smisao svega


“Hvala svima koji su ikada surađivali sa Spiritom! Previše ih je da ih se nabraja”, poručuju Spiritovci.



Oni već četvrt stoljeća i više istražuju, eksperimentiraju, mijenjaju sebe i okolinu. U Filmu B25 ovjekovječili su svoju borbu s vjetrenjačama i, kako kažu, pokušali široj javnosti pojasniti riječko-Spiritova traženja smisla u besmislu.


O svojih više nego 25 godina djelovanja Spiritovci kažu: “Nekima je to malo, nekima puno, neki ne haju. Što kaže Đole – ‘Negdje na dnu novina, mala beznačajna vijest, da netko svira 25 godina,…’


Anyway, napravili smo FILM, koji nije obična nabrajalica i hvalisanje. Iako ima i toga;-)


U biti tražili smo kroz snimanje filma – smisao svega – i pripremili vam mnoge pikantne detalje o svemu što se dešavalo.


Ne, neće dobiti Oskara. Ali, možda se malo zabavite i podsjetite na štogod”, poručuju.