FUGiP

Festival umjetnosti glazbe i plesanja na atraktivnim lokacijama u Lovranu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto FUGiP

Foto FUGiP

Publici će se u Lovranu predstaviti razni umjetnici udružujući umjetničke snage PAL - Plesnog art laboratorija i 7. izdanja festivala klasične glazbe Lovran Classic



Pod zajedničkim nazivom Festival umjetnosti glazbe i plesanja FUGiP, na povijesnim i atraktivnim lokacijama lovranskog Staroga grada naizmjenično će se od 1. do 11. srpnja publici predstaviti razni umjetnici udružujući umjetničke snage PAL – Plesnog art laboratorija i 7. izdanja festivala klasične glazbe Lovran Classic.


U ponedjeljak, 1. srpnja, u 21 sat na Trgu sv. Ivana festival će otvoriti duo Metod Sironić (flauta) i Jelena Tihomirović (klavir), ujedno začetnici i organizatori festivala. Kao duo nastupaju već više od 15 godina diljem Hrvatske i Europe. Bave se također i ranom glazbom te su 2018. godine pokrenuli festival Dani rane glazbe koji se odvija svake godine u listopadu u Rijeci.


Nakon koncerta otvorenja, u 22 sata također na Trgu sv. Ivana, publici će biti predstavljen glazbeno-plesni performans s podnaslovom »Škuribanda«. Plesni umjetnici Roko i Dora Sašić uz Jelenu Tihomirović na klaviru zajedno će opisati puteve, kalice i kantune Staroga grada koje se skrivaju-otkrivaju, pamte i zaboravljaju.




Koreografiju potpisuje Jasna Čizmek Tarbuk, a umjetnička voditeljica je Senka Baruška. Slijedi interdisciplinarni performans s podnaslovom »U trenutku plesa«. Plesni umjetnici Roko i Dora Sašić te Jasna Čizmek Tarbuk udružit će snage kroz ex tempore izvedbu s likovnom umjetnicom Melitom Sorola Staničić. Ples i crtež na papiru nastaju simultano tijekom izvedbe. U osjećaju prisutnosti u trenutku nastaje umjetničko djelo.


Koncerti i performans


Kako su najavili organizatori, u srijedu, 3. srpnja, u 21 sat na Trgu sv. Ivana za lovransku će publiku nastupiti trio Evocación, kojeg čine gitaristi Luka Lovreković, Lovro Peretić i Ivan Šimatović. Suradnju su započeli tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, od kada su zabilježili velik broj koncerata i nastupa na značajnim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.


Osvajači su brojnih nagrada, a uslijed pobjede na natjecanju »Paola Ruminelli« snimili su svoj prvi album pod naslovom »Evocación« za izdavačku kuću dotGuitar, objavljen 2020. godine.



U utorak, 9. srpnja, u 21 sat na Trgu sv. Ivana nastupit će Filip Merčep, jedan od naših najistaknutijih udaraljkaša međunarodne karijere.


Nakon osvajanja brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, poseban fokus daje na kreiranje novog repertoara ponajviše za marimbu i vibrafon u suradnjama sa suvremenim skladateljima. Filip je MarimbaOne umjetnik te mu je u 2018. Ministarstvo kulture RH priznalo status slobodnog umjetnika.


U nastavku programa, u srijedu, 10. srpnja, u 20.30 i u 21.30 sati na malom trgu iza crkve sv. Jurja plesni umjetnici Anika Cetina i Noemi Dessardo izvest će plesni performans po nazivom »La za BIS«. Koreografiju potpisuje Ljiljana Musić, a glazbu Zorko Opačić.


Zajednička je to kreacija prvih plesnih koreografija stvaranih u Lovranu koja u novom kreativnom i inovativnom zamahu plesnih umjetnika rezultira evolucijom plesnog izričaja stvarajući jedinstveno umjetničko djelo.


Umjetnička voditeljica je Senka Baruška. Iste večeri u 21 i 22 sata, između i nakon plesnog performansa »La za BIS«, Zvonimir Kvesić, prof. povijesti suvremenog plesa, održat će predavanje na temu »Počeci suvremenog plesa na Kvarneru – začetak Lovran«.


Monodrama “Ana Katarina”


– U četvrtak, 11. srpnja, u 21 sat na Trgu sv. Ivana prvi puta na Lovran Classicu publika će imati priliku doživjeti suradnju između glazbene i dramske umjetnosti. Vrlo uspješna monodrama autorice i glumice Ane Vilenice o povijesnom liku Ane Katarine Zrinski nadopunit će rano-glazbeni brojevi koje će izvoditi Metod Sironić na baroknoj flauti i Jelena Tihomirović na čembalu.


Monodrama »Ana Katarina« s kojom je autorica najčešće nastupala na povijesnim posjedima obitelji Frankopan, prvi puta će se izvesti u Lovranu. Od 3. do 11. srpnja u organizaciji PAL – Plesnog art laboratorija održat će se plesna rezidencija u Domu mladih u Lovranskoj Dragi u suradnji s Općinom Lovran i Parkom prirode Učka, a od 4. do 9. srpnja plesne radionice za djecu Ples na lokaciji – uvod u plesnu praksu za djecu koju će voditi Senka Baruška u suradnji s foto i video umjetnicom Fanni Hajnal Tutek.


Ulaz na sve plesne programe i otvorenje festivala 1. srpnja je slobodan. Ulaznice za programe 7. Lovran Classica mogu se rezervirati na e-mail adresi: [email protected], te kupiti sat vremena prije početka koncerta.


U slučaju lošeg vremena koncerti će se održati u umjetničkoj galeriji Laurus – najavili su lovranski organizatori čiji festival podupiru Općina Lovran, TZ Općine Lovran, TZ Kvarnera, Ministarstvo kulture i medija RH i Primorsko-goranska županija, a realizaciju su omogućili brojni sponzori.