Jubilarno izdanje

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat slavi 25. obljetnicu

Portal Novi list, Hina

S jednog od prijašnjh izdanja festrivala / Foto Dejan Štifanić, Glas Istre

S jednog od prijašnjh izdanja festrivala / Foto Dejan Štifanić, Glas Istre



Festival plesa i neverbalnog kazališta na ovogodišnjem izdanju, koje će se održati od 19. do 21. srpnja u istarskom gradiću Svetvinčenat, proslavit će svoju 25. obljetnicu.


Ugostit će umjetnike iz šest europskih zemalja, 12 plesnih izvedbi, aktualne predstave etabliranih plesnih skupina iz Italije, Španjolske, Portugala, Belgije, Malte i Srbije, kao i one domaćih plesnih umjetnika.


Jubilarno izdanje festivala otvorit će 19. srpnja Zagrebački plesni ansambl s izvedbom predstave „Okvir” Borne Babića, koja se bavi pojmom narcizma i ega kao dijela našeg identiteta.




Slijedi u Kaštelu Grimani predstava „VAV”, španjolske kompanije Daniel Abreu, koja propituje filozofsko gledište na veze između pojedinaca i spajanje stvari kroz ljubav, a iste večeri u Loži će se održati izvedba “Toujours de ¾ face!”, belgijske umjetnice Loraine Dambermont, solo u kojem daje osobni vodič za preživljavanje i tehnike samoobrane u očekivanju kaosa.


Prvi dan festivala završava u Mediteranskom plesnom centru gdje će Moveo Dance Company izvesti predstavu koreografa Doriana Mallie, “I am Alex”, u kojoj istražuju koncept egocentričnosti u svijetu.


Idući festivalski dan započinje u Loži izvedbom prvog dueta trilogije ‘Entrée a dos’ – “Helena & Paris” u kojemu su koreografkinje Meritxell Barberá i Inma García, u suradnji s plesačima Taiat Dansa kompanije, kao polazište uzele prikaz para i ljubavi u umjetnosti. Drugi dio “Otra Carmen” nastavlja se na trgu, gdje će se izvesti i posljednji dio trilogije “Venus”.


Na pozornici Kaštela Grimani, Zagrebački plesni ansambl i koreograf Miloš Isailović imat će hrvatsku premijeru predstave “Tamo, gdje sve duše idu” koja prati različite priče nekoliko različitih ljudi, spremnih i nespremnih na ljubav.


Treći, ujedno i zadnji dan festivala otvara se u Mediteranskom plesnom centru uz radionicu “Theoretical body” koju će održati plesači i koreografi Borna Babić & Eliana Stragapede.


Večernji program u Mediteranskom plesnom centru otvaraju Tras studio i Matea Bilosnić s predstavom “Cabaret Fatal”, u kojoj se isprepliću ples, gluma i klaunerija, uz glazbu koja varira od punokrvnih kompozicija do jednostavnih suvremenih melodija iz mobilnih aplikacija.


Program nastavlja portugalska Companhia de Dança de Almada u Loži, s predstavom “Wuthering Days” koreografa Briana Scalinija o svjesnom i nesvjesnom prijenosu emocionalnih stanja koje svakodnevno proživljavamo.


U Kaštelu Grimani igrat će predstava “Hive – our hydrological need of cosmic lines”, u koreografiji Pietra Marulla i izvedbi Insieme irreali kompanije koja istražuje proširenje, novu viziju pojma obitelji.


Festival će zatvoriti Borna Babić i Eliana Stragapede predstavom “Amae” koja propituje suovisnost u ljudskim odnosima.


Program potpisuju umjetnička selektorica i osnivačica festivala Snježana Abramović Milković, ravnateljica Petra Glad Mažar te producentica i ko-selektorica festivala Petra Valentić.