Poziv

Dvodnevna edukacija Art-kina i HAVC-a: Filmska pismenost za edukatore

Portal Novi list

Foto Art-kino Croatia

Foto Art-kino Croatia

Otvoren je poziv svim zainteresiranim djelatnicima i djelatnicama u obrazovnom sustavu za prijavu na edukaciju



Dvodnevna edukacija Filmska pismenost za edukatore održava se 27. i 28. lipnja u kinodvorani Art-kina u Dječjoj kući, u zajedničkoj organizaciji Art-kina i Hrvatskog audiovizualnog centra.


Poticanje filmske pismenosti i obrazovanja ključan je segment rada Art-kina s djecom i mladima, a uz ovu će se dvodnevnu edukaciju učiti i razgovarati o filmskoj edukaciji edukatora – učitelja, profesora, odgajatelja te stručnog osoblja osnovnih i srednjih škola i dječjih vrtića s kojima posljednjih 15 godina Art-kino svakodnevno surađuje u sklopu obrazovnog filmskog programa Škola u kinu.


Kroz predavanja o filmu, mogućnostima njegove analize i uklapanja u obrazovni plan i proces, ali i načinima kako djeci i mladima stvoriti poticajni impuls za filmsku umjetnost i kulturu razgovarat će Ingrid Padjen Đurić (HAVC), viša stručna savjetnica za filmsku pismenost i Marina Zlatarić (OŠ Bartol Kašić Zagreb), profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a programu otvorenja edukacije – 27. lipnja u 11:30 sati u kinodvorani Dječje kuće – prisustvovat će i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg te ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.




Svaki dan, nakon edukativnog dijela, uslijediti će filmska projekcija iz distribucije za djecu i mlade, a svi zainteresirani djelatnici i djelatnice u obrazovnom sustavu, koje zanima kako što uspješnije implementirati filmsku umjetnost u odgoju i obrazovanju djece i mladih, na edukaciju se mogu prijaviti e-poštom na [email protected].


Edukacija o filmu i poticanje razvoja filmske kulture kod djece i mladih od najranije dobi, a potom i kroz cijelo osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, jedan je od ključnih segmenata programskih odrednica Art-kina.


Upravo je zato kreiran specifičan obrazovni program Škola u kinu – najprepoznatljiviji i najuspješniji segment obrazovnih programa Art-kina. Projekt nastao je 2009. godine u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo te Odjelom gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.


Od početka je zamišljen kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama s ciljem osvješćivanja, promicanja i razvoja filmske kulture kod djece i mladih.


Škola u kinu jedini je obrazovni filmski program u Hrvatskoj ove vrste jer se polaznicima vrtića, osnovnih te srednjih škola omogućavaju svakodnevne posjete kinu, bazirane na pomno kreiranom školskom filmskom katalogu koji se iznova izrađuje na razini svake školske godine, a tijekom godine nadopunjuje prikladnim naslovima te je za sve posjetitelje u potpunosti besplatan, što svakom djetetu i mladoj osobi omogućava pristup kvalitetnom filmu.