6. i 7. rujna

Art Kamp Empeduja na plaži Bivio: Umjetnost življenja

Kim Cuculić



Art Kamp Empeduja, festival suvremene umjetnosti u javnom prostoru, točnije – na plaži, u prvom tjednu rujna obilježava prvu dekadu svojega postojanja.


Prisjetimo se, prvi je put događaj organiziran 2014. godine u sklopu programa Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture kao svojevrsne lokalne, kvartovske inačice brenda EPK.


»Umjetnost življenja« naziv je desete obljetnice Art Kampa u sklopu »Ljeta na Kantridi 2024«, koji će 6. i 7. rujna na plaži Bivio beach bara Empeduja okupiti brojne istaknute autore Hrvatske i regije, i suvremenu umjetnost učiniti svakodnevicom svih okupljenih posjetitelja.




Njegovanjem koncepta slobode izražavanja i umjetničkog aktivizma, na ovogodišnji Art Kamp pozvani su autori koji promiču društveno angažirane teme, propitkujući (ne)jednakost, socijalne mogućnosti i rodna prava, identitet, zajedničko sjećanje i nasljeđe, ali i surovost tranzicije i kapitalizma u odnosu na pojedinca, društvo i njegov okoliš.


Uz vizualne, performativne, izvedbene i participativne sadržaje pozvanih umjetnika – Vinka Barića, Gilda Bavčevića, Jusufa Hadžifejzovića, Antonija Kiselića Ledinskog, Krešu Kovačičeka, Antu Kuštru, Ivana Meseka, Ivane Peranić, Slavena Tolja, Nike Rukavine i Vande Velagić, ove godine bit će i projekcija dvaju filmova, hrvatske premijere filma »Posljednja Yu Dokumenta« Jasmina Durakovića te kratkometražnog dokumentarnog filma »Galeb« Davida Lušičića.


Metodom upcyclinga, Džejlana Karaman Pašić postavit će umjetničke instalacije u javni prostor, a riječki umjetnički »Studio 369« kroz participativnu akciju i pop-up izložbu razbijat će predrasude o street artu kao obliku vandalizma.


Glazbeni program izvode Gildo Bavčević, Nino Bellen i Tikach. Ulaz na festival je besplatan.