GKR

Aneli Dragojević Mijatović drži ciklus predavanja “Sva lica kapitalizma”

Portal Novi list

Ilustracija Gradska knjižnica Rijeka

Ilustracija Gradska knjižnica Rijeka



Doc. dr. sc. Aneli Dragojević Mijatović kroz jesen će u Gradskoj knjižnici Rijeka održati ciklus predavanja “Sva lica kapitalizma”.


Ciklus uključuje četiri predavanja: “Arhitekti izbora ili zašto nije svejedno kako je roba posložena po policama”, “Crni labud, sivi nosorog i druge ‘zvijeri’ koje prijete”, “Rani, kasni i kapitalizam koji nadzire: Bihevioralni višak i što s njim?”, “Kultura i umjetnost u postmoderno doba”. Prvo predavanje održat će se 10.10.2024. u 18 sati.


Doc. dr. sc. Aneli Dragojević Mijatović je novinarka, teoretičarka i filozofkinja iz Rijeke. Doktorirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Magisterij znanosti stekla je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Autorica je više znanstvenih članaka iz područja filozofije i ekonomije, uz obiman publicistički opus.




Docentica dr. sc. Aneli Dragojević Mijatović vanjska je suradnica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje predaje kolegij Kultura kasnog kapitalizma. Dugogodišnja je vanjska suradnica i na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.


Razvija specifičan pravac filozofije ekonomije na presjeku filozofije jezika, lingvistike, ekonomske teorije i političke ekonomije. Propituje kulturne i identitetske granice u kontekstu tržišnog, korporativnog i intervencionističkog paternalizma, istražujući pojam slobode, individualnog, kolektivnog, subliminalnog, potisnutog i utisnutog u jezik; ideološkog.