Gradska knjižnica Rijeka

„Mojih prvih 30“ Diane Rosandić Živković: „Kao i svaki pravi umjetnik, stvarat ću do smrti“

Katarina Bošnjak

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Volim reći da ništa ne radim osim što pijem kavu u lučici, jer meni je život piti kavu u lučici. No, imam tih 13 romana već napisano i oni će se objaviti – kazala je Diana Rosandić Živković



Ovog je četvrtka u Gradskoj knjižnici Rijeka, u društvu brojnih prijatelja i čitatelja, obilježeno jubilarnih 30 godina stvaranja i djelovanja riječke samostalne umjetnice Diane Rosandić Živković. Program pod nazivom „Mojih prvih 30“ moderirala je predsjednica KUD-a Primorka Gordana Kovačević, dok su u njemu, osim autorice Rosandić Živković, sudjelovale i prevoditeljica, novinarka i kritičarka Vanesa Begić iz Pule, umirovljena kritičarka Danijela Bačić-Karković te profesorica Maja Opačak koja je diplomirala s temom „Proza Diane Rosandić“.


 


Kako je u uvodu istaknula Kovačević, prije 30 godina objavljena je prva knjiga Rosandić Živković, „Kamen pjesnika“ nakon čega se zakotrljalo još bezbroj zbirki pjesama, ali i romana, knjiga za djecu i slikovnica, kao i mozaika, kolaža, slika i glume. Na početku programa prikazan je „Moj moza(i)k 3“, kratkometražni film trećeg dijela istoimene književne trilogije koji je, kao dokumentarno-igrani film s motivima bajki kao podlogama za stvarna životna događanja, bio prava postmodernistička poslastica iz koje se svakako istakla rečenica umjetnice:




 


„Kao i svaki pravi umjetnik, stvarat ću do smrti“. No, nije ovo bila samo proslava dosadašnjeg uspjeha autorice, već i promocija njezina dva nova djela – četverojezične knjige za djecu „Ćelavi jež“ i zbirke kratkih priča „Puna pepeljara“ koju je sufinancirao Grad Rijeka.
„Ćelavi jež“ na talijanskom je progovorio zahvaljujući Vanesi Begić koja je prevela i zbirku „Golubica mira“ Diane Rosandić Živković, za što je i nagrađena.


– Autorica je u ovom slučaju i ilustratorica koja je „Ćelavog ježa“ ilustrirala zajedno sa svojim unucima, krasne su to ilustracije, a u knjizi je data i didaktička poruka koja se proteže kroz fabulu i cijelo je vrijeme prisutna… Izražene su općeljudske vrijednosti koje i dan danas kada nam se čini da su u drugom planu, vidimo da su jedine ispravne – kazala je o knjizi Begić.


 


Književna kritičarka Bačić-Karković osvrnula se na žanrovsku mnogovrsnost i provodne motive stvaralaštva Rosandić Živković, ali i ukazala na vrijednost stvaralaštva ove autorice kao i na njezinu nepresušnu i silnu energiju, volju i inspiraciju. Istaknula je njezin roman „Lanterna“ kao zrelu, postmodernu knjigu koja bi, da se ima novaca, trebalo opet tiskati. Bačić-Karković bila je i mentorica Maji Opačak dok je pisala diplomski rad o prozi Diane Rosandić, a Opačak je ispričala svoj susret s djelima Rosandić-Živković, pa onda i sa samom autoricom s kojom je „kliknula“, a kojoj je kasnije i lektorirala knjigu.


 


Na samom kraju programa koji su pjesmom uveličali Zoran Papić Pape i Denis Blažina, književnica i umjetnica Diana Rosandić Živković zahvalila se svima koji ju čitaju, prate i podržavaju te rekla da je zbog tih ljudi ono što je htjela biti od malih nogu. Najavila je i nastavak pisanja „Plave ruže“.


– Treći dio je gotov i već će možda za mjesec dana biti objavljen, a ukupno sam napravila 13 „Plavih ruža“ i 13 ću ih objaviti. Volim reći da ništa ne radim osim što pijem kavu u lučici, jer meni je život piti kavu u lučici. No, imam tih 13 romana već napisano i oni će se objaviti – zaključila je Diana Rosandić Živković.