Festival u Gorskom kotaru

Krenulo je! Bili smo na prvom danu Cinehill Festa, to je prava filmsko-gorska oaza svježine i opuštanja

Danijela Mihelčić, Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Što će se sve moći pogledati do nedjelje, znatiželjnicima su ispričali ovogodišnji selektori festivalskog programa – Milena Zajović, Jurica Pavičić i Igor Mirković, koji su kratkim najavama izazvali želju za uživanjem u svijetu filma



DELNICE – Krenulo je! Prvi puni radni dan drugog po redu Cinehill Festa donio je brojna filmska i nefilmska zbivanja, susrete i druženja i to na temperaturi od itekako osvježavajućih dvadeset i sitno stupnjeva Celzija. No, za sljedeće dane meteorolozi predviđaju suho i sunčano što znači da će Petehovac, a to znači i Cinehill, biti prava filmsko-gorska oaza svježine i opuštanja.


Što će se sve moći pogledati do nedjelje, znatiželjnicima su ispričali ovogodišnji selektori festivalskog programa – Milena Zajović, Jurica Pavičić i Igor Mirković, vrhunski filmski znalci koji su kratkim najavama itekako izazvali želju za uživanjem u svijetu filma. Saznati se pritom moglo niz zanimljivosti poput one kako je program Filmovi godine sastavljen od onih filmova koji su prošle godine dobili niz značajnih nagrada, a u Hrvatskoj nisu bili dovoljno uočljivi.


Tema odrastanja


Zajović je istaknula kako su islandski film »Kad jutro svane« i talijanski »Denis i Sergio« rađeni u koprodukciji s Hrvatskom, Igor Mirković napomenuo je kako su Bogdana Diklića, između ostalog, na Cinehill Fest pozvali i stoga jer je on 1999. godine bio prvi gost Motovun Film Festivala koji je potom trajao 25 godina pa se svi nadaju da će sada i Cinehill Fest doseći četvrt stoljeća. Posebno je najavljeno prvo prikazivanje radnog materijala filma o Draženu Petroviću koje će biti upriličeno u petak u 20 sati na Petehovcu, prijepodnevni program vikenda nudi i niz sadržaja za djecu, a na činjenicu da je lijep broj ovogodišnjih filmova vezan uz temu odrastanja Pavičić je odgovorio kako je to stoga što je riječ o filmovima koji slave život, a takve filmove ovi izbornici vole.




Što je bilo najbolje prvog dana teško je reći jer nedvojbeno ovisi o ukusu pojedinca. Sve je krenulo brazilskim filmom »Kralj klaunova«, vidjeli smo potom film »Keith Richards – postanak vrste« kultnog britanskog rock režisera Juliena Templea koji sutra gostuje u Rijeci u Art-kinu, a za mnoge je ponajbolji trenutak dana bio sjajni srpski film »Čuvari formule« Danka Bjelogrlića prikazan u Radničkom domu Delnice koji postaje jedna od novih kinopozornica Cinehill Festa. Prvi krijes drugog Cinehilla zapalio je Stipe Božić, a taj je čin bio uvod u prvi ovogodišnji film pod zvijezdama, francusko-švicarsku komičnu dramu »Pas na sudu«.


Drugi dan bogat zbivanjima


Drugi dan još je bogatiji zbivanjima i zaista treba pažljivo odabirati jer se, nažalost, ne može sve pogledati i doživjeti. Primjerice, već u 10.30 na Petehovcu kreće projekcija poljskog filma »Na selu« koji je najprije snimljen s glumcima, a potom je više od stotinu profesionalnih slikara iz Poljske, Ukrajine, Litve i Srbije svaku scenu oslikalo tehnikom ulja na platnu, stvorivši više od 56 tisuća slika koje čine ovo maestralno animirano ostvarenje kandidirano ove godine za Oscara. A što tek reći za program nakon toga?! U 13 sati u Bijelom kinu na Petehovcu bit će prikazana odlična grčka drama »Životinje« s pričom iz života turističkih animatora. U 13.30 u Cirkusu Fellini na rasporedu je također sjajna brazilska drama »Druga majka«, a u 15.30 u Bijelom kinu počinje uspješna poljska crno-bijela drama »Zelena granica« s prikazom života emigranata. Radnički dom Delnice u 16.30 nudi već sada kultni i jedan od ponajboljih prošlogodišnjih filmova »Zona interesa«, dojmljivu priču o zapovjedniku ozloglašenog Auschwitza Rudolfu Hössu, film koji je je osvojio Grand Prix i nagradu kritike FIPRESCI na festivalu u Cannesu te Oscara u kategorijama najboljeg međunarodnog filma i zvuka.


Foto D. MIHELČIĆ


U 20 sati u Fužinama na jezeru Lepenica bit će prikazan film Rajka Grlića »U raljama života« u kojem glumi Bogdan Diklić, dobitnik ovogodišnje nagrade »50 godina«, a u 21 sat na Kinu Sanjkalište na Petehovcu počinje dvostruki program – najprije brazilski erotski triler »Motel Destino«, a potom u 23.30 i domaći film »Frka« (režija Svebor Mihael Jelić) koji nudi »vrtoglavu noćnu utrku s vremenom« za četvero mladih osječkih dvadesetogodišnjaka.


Književni susreti


Uz iznimno bogat današnji filmski program svakako treba istaknuti kako u 14.30 kreće i prvi od ukupno četiri književna Cine Hill susreta. Program nazvan »Čitaj ovo!« otvorit će danas vrsni novinar i književnik Milan Majerović Stilinović, autor divnih knjiga »Što sam naučio na planini« i »Srce mog medvjeda«. Sljedećih dana u isto vrijeme i na istom mjestu (Petehovac) o svojim i drugim novim knjigama govorit će Ante Tomić, Jurica Pavičić i Monika Herceg.


Nulti dan


Prilazeći Park-šumi Golubinjak u Lokvama, sa svake strane ceste parkirani su bili automobili raznih registracija. Prema samom centru Park-šume Golubinjak ljudi raznih generacija i dobi imali su jedno zajedničko – želju da prisustvuju nultom danu Cinehilla koji je kao i lani održan u Općini Lokve. Sudeći prema posjećenosti te ako se ovako nastavi, ovogodišnji Cinehill bit će još veći pogodak za sve filmaše, ali i one koji vole dobar kviz, koncert ili knjigu. Nulti dan donio je projekciju filma »Dhaulagiri Express« legendarnog Stipe Božića. A dok su svi strpljivo čekali da zainteresirani popričaju sa Stipom, ali i fotografiraju, HGSS Delnice održao je demonstraciju spašavanja ozlijeđenog planinara koji je slomio nogu.


Demonstracija spašavanja ozlijeđenog planinara
Foto D. MIHELČIĆ


Uslijedio je razgovor Stipe Božića i direktora festivala Igora Mirkovića u kojem se prvenstveno mogao saznati bogati životopis Stipe Božića koji je na skroman način otkrio svoje životne pustolovine. Film koji je prikazan na nulti dan Cinehilla u Golubinjaku prati jednog od najuspješnijih alpinista svijeta, Tomaža Humara, koji se 1999. odlučio suočiti s južnom stijenom himalajskog vrha Dhaulagiri. Organizirajući ekspediciju, zanemario je pravila i odabrao članove koji nisu bili alpinisti, ali su po njemu bili ključni za uspjeh ekspedicije. Prvi put u povijesti alpinističku ekspediciju bilo je moguće pratiti online. Nakon devet dana borbe sa strminom, sunce je led pretvaralo u lavine, a 2. studenoga 1999. godine Humar se našao tik ispod vrha. Vremenski su se uvjeti pogoršavali, pa je odlučio spustiti se niz sjevernu stijenu i vratiti se u dolinu. Film je osvojio nagradu na filmskom festivalu u Popradu u Slovačkoj i Zlatnu kameru u Grazu za najbolji planinarski film.


Načelnik općine Lokve Toni Štimac nije krio koliko je zadovoljan što je ove godine nulti dan kod njih u Općini Lokve čime je sama Općina sve poznatija na filmskoj karti svijeta.


Ni Stipe Božić nije ostao imun na Gorski kotar pa je i naglasio da je njemu ovaj kraj poznat jer ga redovito posjećuje. Također je poručio da jednom planinar uvijek ostaje planinar u srcu i da je doduše njegovo kretanje sad više rekreativno, na nižim visinama. Poručio je i mladima koji tek kreću u planinarski svijet da žive svoje snove, da otiđu gdje mogu i žele, ali da se prije dobro informiraju. U jednom dijelu svog obraćanja naglasio je i da nitko nije normalan tko radi nešto drukčije, ali da luđaci pokreću svijet.