Manifestacija

U Rabu u tijeku Dani Slobodana Novaka

Lucian Borić

Slobodan Novak / Foto Goran Novotny

Slobodan Novak / Foto Goran Novotny



Ovog ponedjeljka u Zimskom kinu Rab, održalo se otvorenje manifestacije Dani Slobodana Novaka, koja na Rabu traje do petka. Manifestacija je otvorena predstavljanjem knjige Andreje Milanko „Dalje treba misliti“ i projekcijom filma „Tri zavičaja“.


Slobodan Novak rođen je 3. studenoga 1924. godine u Splitu, a nakon majčine prerane smrti djetinjstvo i ranu mladost provodi na Rabu gdje je završio i osnovnu školu.


Iako je školovanje nastavio u Splitu, Sušaku, a potom i u Zagrebu, gdje se po završenom studiju i zaposlio, cijeli život ostao je vezan za Rab, doživljavajući ga kao svoj otok i zavičaj posvetivši mu svoja najbolja prozna djela.





Foto Ivica Šubić

U zrelim godinama, a naročito po umirovljenju, veći dio godine provodio je na svom Rabu, u kamenoj kući na rapskim Bobotinama, a na gradskom groblju je i njegovo posljednje počivalište.


Za bogati program Dana Slobodana Novaka pobrinuli su se organizatori: Grad Rab, Gradska knjižnica Rab, te Pučko otvoreno učilište Rab, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goransku županiju i Turističku zajednicu Grada Raba, a posebni sudionici na samom otvorenju su bili gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, gospodin Ranko Novak u ime obitelji Novak, doktorica znanosti Andrea Milanko, autorica knjige “Dalje treba misliti: pripovjedna proza Slobodana Novaka”, te gospođa Lada Džidić Barić, redateljica filma “Tri zavičaja”.


U utorak je, također u Zimskom kinu, održana predstava odnosno monodrama „Školjka šumi“, koju je maestralno izvela Maruška Aras, jučer je održana projekcija filma „Izgubljeni zavičaj“, a danas je na rasporedu projekcija filma „Mirisi, zlato i tamjan“.



Foto Lucian Borić

Za petak (25. listopada) je tako predviđeno otkrivanje ploče s nazivom Gradske knjižnice Slobodana Novaka Rab (u 17 sati), dok će se od 18 do 20 sati (u Kinu Rab) održati stručni kolokvij “San u zavičaju”.


Moderator će biti prof. dr. sc. Cvijeta Pavlović. Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Raba donijelo je nedavno, na drugom dijelu 3. sjednice i odluku o preimenovanju Gradske knjižnice Rab u Gradsku knjižnicu Slobodana Novaka.



Foto Ivica Šubić

Predviđena su i sljedeća izlaganja: Hrvojka Mihanović-Salopek (Slobodan Novak kao inicijator znanstvenih istraživanja i voditelj Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, HAZU u Zagrebu), Ivica Matičević (Zavičajni identitet u djelu Slobodana Novaka: poredba s novijom hrvatskom prozom), Juraj Kukoč (Suočavanje s tjeskobom u Babajinim filmovima prema djelima Slobodana Novaka), Boris Senker (Mirisi, zlato i tamjan 20 godina na pozornici Teatra &TD), Davor Velnić (Književnost kao utočište ili o stotoj obljetnici Novakova rođenja), Javor Novak (San u zavičaju).


U programu sudjeluju učenici Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab pod vodstvom prof. Margarite Čutul koji će izvesti dramski fragment iz romana „Mirisi, zlato i tamjan“.


„Svi ste dobrodošli!“, poručuju iz Gradske knjižnice Rab.