Autorice

U Palachu promovirani romani dviju riječkih spisateljica – Jane Krišković Baždarić i Ive Ribarić

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Konceptualno drukčija promocija održala se tako da su autorice istodobno bile moderatorice i gošće



U klubu Palach održana je dvostruka promocija riječkih spisateljica Jane Krišković Baždarić i Ive Ribarić koje su predstavile svoje romane »S druge strane mosta« i »Bend«.


Konceptualno drukčija promocija od onih na kakve smo navikli, održala se tako da su autorice istodobno bile moderatorice i gošće, a osim o svojim romanima, razgovarale su i o pisanju i načinima na koje se realnost preslikava u književnosti.


S obzirom na to da se knjiga »S druge strane mosta« predstavljala premijerno, o njoj je pak bilo više govora za razliku od »Benda« koji je već predstavljen riječkoj publici.




»S druge strane mosta« drugi je roman Krišković Baždarić, diplomirane kroatologinje, knjižničarke i ljubiteljice putovanja, što se, kako je na promociji naglašeno, jasno iščitava i iz njezinog pisanja.


Na pitanje kako pisanje koristi kao način izražavanja, odnosno kako ideje pretvara u riječi i rečenice, Krišković Baždarić odgovorila je koristeći se usporedbom drugih vrsta umjetnosti s pisanjem te kazala kako, kada u glavi može zamisliti detaljnu sliku, primjerice konja, jednostavno ga ne zna nacrtati.


Osobna iskustva


– Međutim, s riječima je pak drukčije, jer sve to što osjetim, sva moja uvjerenja i misli imam sposobnosti prenijeti na papir. Univerzalne istine nešto su što je svima nama poznato i svi smo mi pjesnici života i svi na dnevnoj bazi iznosimo nekakve stihove o životu, ali nama koji pišemo je dopao zadatak da ih stavimo na papir, objasnila je Krišković Baždarić te dodala kako je u pisanju autentično ono za što se može osjetiti da dolazi iz srca, što je nepatvoreno i iskreno.



Radnja romana bavi se Annom Fenton, suvlasnicom turističke agencije koja se suočava s raspadom svog života. Bježeći od teške stvarnosti i bolesne majke, odlazi u Dublin i upoznaje glazbenika Nialla.


Njihove slične životne priče zbližavaju ih, a nakon majčine smrti i terapije, Anna se suočava s brojnim egzistencijalnim pitanjima.


O tome pružaju li nam neka mjesta i gradovi više nego neki drugi i razlici između življenja i trajanja, Krišković Baždarić progovorila je kroz osobna iskustva.



– Uvijek se na mjestima na koja putujem osjećam potpuno drukčije nego u svojoj svakodnevici.


Mislim da je svakodnevica »trajanje« i da svi nažalost više »trajemo« nego što živimo, prelazimo iz poznatog jučer u predvidljivo sutra i rastežemo se kroz život.


Kada dođemo na nepoznato mjesto, odjednom prorade osjetila i radoznalost, a na taj način uspijevamo uhvatiti taj sadašnji trenutak, istaknula je autorica te dala do znanja kako je i njezin život uvelike bio inspiracija za roman.


Roman »Bend«


Nakon zamjene uloga, predstavljen je roman »Bend«, prvijenac specijalistice za marketing Ive Ribarić. Važna je biografska crtica kako je Ribarić na radijskoj postaji SVID svojevremeno radila na promociji demo bendova lokalne alternativne scene, jer se upravo njezin roman bavi fikcijskim slavnim bendom »Breaking Down« te Iris, mladom radijskom voditeljicom i poznavateljicom glazbe koja se nalazi u centru problema i situacija u koje će bend uploviti.



Premda su naizgled sličnosti velike između crtica iz biografije Ribarić i njezina romana, naglasila je kako sama pak nije bila blizu takvog života, već se iza autentičnog rukopisa nalazi puno detaljnog istraživanja.


– Ono što je dovelo do ovog romana jeste to da sam bila dosta involvirana u te teme, čitala o njima, slušala puno bendova i pogledala gomilu videomaterijala.


Naprosto sam živjela rock kulturu koja se protezala ’80-ih i to me na neki način obilježilo.



Čitala sam biografije bendova i groupie djevojaka, možda roman izgleda ležerno napisan, ali je u svaku rečenicu uloženo puno truda, objasnila je Ribarić te dodala kako je, kada govori o samom procesu stvaranja romana, više od jedne trećine utrošenog vremena bilo samo istraživanje.



Ušavši u dublju analizu likova oba romana i usporedbe stvarnosti i književnosti, autorice su priredile drukčiju i intimniju promociju knjiga kakva se svakako ne može često čuti, a koja je definitivno osvježila riječku književnu scenu.