Ri Lit

FOTO Sedmero riječkih pisaca čitalo priče koje su tjerale na smijeh, suze i duboko promišljanje

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Nova Noć velikog čitanja održana je pod sjajem punog Mjeseca na Trsatskoj gradini



Pod sjajem punog Mjeseca održano je novo izdanje Noći velikog čitanja neformalne književne skupine Ri Lit. Večeras se brojna publika okupila na Trsatskoj gradini gdje se uživalo u pričama sedam pisaca koje su tjerale na smijeh, suze i duboko promišljanje.


Večer je otvorio Davor Mandić, donedavni novinar i urednik ovog lista, koji je probio led detaljnom i taksativno razrađenom pričom o različitim vrstama ljudskih, odnosno crijevnih izlučevina.


Foto galerija: Ri Lit - Noć velikog čitanja Foto: Ana Križanec


Uslijedila je priča Gordane Brkić Žagar inspirirana punim Mjesecom koju je autorica uživljavajući se u čitanje također i odglumila, a koja je svojevrsna struja misli tijekom jedne Mjesečevom svjetlošću obasjane večeri.




 


Zoran Žmirić pročitao je tri mikropriče iz svog “Kaleidoskopa”, a pod nazivom “Triptih o malom svijetu” okupljene su priče o dječjoj perspektivi na sreću, skromnost i posrnuće.


“Istinitu priču” o bjeguncima iz zatvora i njihovoj utrci s vremenom i zakonom pročitao je Milan Zagorac, dok je Doris Pandžić pročitala apokaliptični scenarij o budućnosti Mediterana kojim je protkana njezina distopijska priča “Udahni”.


Smijeh je, kao i obično, izazvao Enver Krivac svojom pričom o preispitivanjima i strahovima, a večer je pripovijesti o “Ukletoj kući” zaključio Zoran Krušvar.


Kao i na Noći velikog čitanja koja se zimus održala u Filodrammatici, i ovaj je susret Ri Lita i publike zabilježen filmskim kamerama pod redateljskom paskom Anđela Jurkasa.


Ostvarenje eksperimentalnog dokumentarnog filma o Ri Litu je pri samom koncu, a kako je najavljeno, uskoro će se moći pogledati i na velikom platnu.