Najavljeno

Pripovijedanje i Ivana Brlić-Mažuranić glavni su fokus Mjeseca hrvatske knjige

Portal Novi list, Hina

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

U programu će biti pričaonice, književne večeri, predstavljanje knjiga te izložbe, radionice i edukativni programi



Tema Mjeseca hrvatske knjige, koji se odvija od 15. listopada do 15 studenog, odvija se pod sloganom Pričaj mi… te će biti posvećen pripovijedanju, a polazište teme je obilježavanje 150. godišnjice rođenja velike hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić.


Organizatori su htjeli staviti naglasak na usmenu književnost poput bajka, legendi i narodnih priča pošto je i priča jedna od najstarijih vještina ljudske civilizacije.


S druge strane, istaknula je koordinatorica projekta Sara Džapo, žele istaknuti važnost pripovijedanja te aktivnog slušanja u suvremenom svijetu prepunom mnogobrojnih informacija i sadržaja.




“Mi kao društvo patimo od kolektivne amnezije, a pojavom novih medija počeli smo zaboravljati baštinske priče“, naglasila je ovogodišnja ambasadorica Mjeseca hrvatske knjige Srebrenka Peregrin.


Istaknula je kako ova manifestacija nije samo za djecu nego i za odrasle jer smo kao društvo zaboravili koliko je bitno sjesti i razgovarati te slušati jedne druge.


Manifestaciji se ove godine priključilo 300 sudionika – od narodih i školskih knjižnica te ustanova, a prijavili su ukupno 2065 programa.


U programu će biti pričaonice, književne večeri, predstavljanje knjiga te izložbe, radionice i edukativni programi.


Osam programa


Održat će se osam programa na nacionalnoj razini, počevši svečanim otvorenjem 15. listopada u Gradskoj knjižnici Rijeka.


Također, ove godine nastavljaju s programom “Booktube” s kojim su počeli na prošlogodišnjem Mjesecu knjige. Na njihovom kanalu se objavljuju videozapisi vezani uz knjige i čitanje, a ove godine su uputili poziv učenicima osnovnih i srednjih škola da odaberu omiljenog lika iz knjige ili stripa te da u njegovo ime ispričaju priču.


Kako bi popularizirali čitanje te potaknuli usmeno izražavanje kod djece organiziraju natjecanje u čitanju za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole.


Također, Dan hrvatskih knjižnica obilježit će dodjelom godišnjeg priznanja „Knjižnica godine“ 11 studenog. Priznanje će Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijeliti Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.


U organizaciji Hrvatskoj čitateljskog društva i ove godine će se održati virtualni maraton čitanja “Minuta za čitanje“. HČD pozvalo je knjižnice da se uključe u događanje prikupljanjem videozapisa svojih korisnika u kojima pripovijedaju. Dosad je to bilo ograničeno jednom minutom, no ove godine vremenskog ograničenja neće biti.


Dva nova programa


Manifestacija je dobila dva potpuno nova programa, a to su “Šetnja s Ivanom” te “Ulovi se za riječ”.


Prvi je posvećen Ivani Brlić-Mažuranić, a održat će se na tri lokacije 18. 25. i 26. listopada. U Slavonskom Brodu u suradnji s Kazališnom družinom Ivana Brlič-Mažuranić, u Ogulinu koju organizira Centar Ivanina kuća bajke te u Zagrebu. Na šetnjama će razni pripovjedači i glumci pričati priče iz života poznate književnice.


Program Ulovi se za riječ inspiriran je svjetskim danom pripovijedanja koji je ove godine stavio naglasak na povezivanjem ljudi. Održat će nekoliko večeri storytellinga u Dubrovniku, Čakovcu, Splitu te Zagrebu. Bit će ih ukupno šest.


Istaknut je i nacionalni kviz za poticanje čitanja Velike male priče koji se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige.


Održat će se online, a kviz se može riješiti do 24. listopada preko mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj. Kviz će predstaviti tri priče od kojih je jedna knjiga Ivane Brlić-Mažuranić “Menažerija” te slikovnice “Tminice” Igora Rajkija i Klasje Habjana i “Gdje se skriva Vedran?” Ive Bezinović Haydon i Hane Tintor.