Riječki književnik

Predstavljen roman “Visoke trave” Zorana Žmirića u izdanju Frakture

Hina

Zoran Žmirić / Foto Ana Križanec

Zoran Žmirić / Foto Ana Križanec

Naslov "Visoke trave" ima "alegorijsku notu i provlači se kroz roman, a ima veze i s Travnom i Utrinom", kvartovima koji oba ime vuku od trave, poručio je Žmirić



Roman “Visoke trave” riječkoga autora Zorana Žmirića bavi se odrastanjem u Zagrebu tijekom 80-tih i 90-tih, a predstavljen je u četvrtak u Knjižari Fraktura na tribini Razotkrivanje.


Žmirić je kazao kako je izabrao pisati o Zagrebu iako ga nikada nije poznavao ‘kako spada’, te je u njemu “provodio onoliko vremena, koliko traje koncert” koji bi u mladosti posjetio.


“Ali postoji generacijski kod koji obilježava sve koji su živjeli u Hrvatskoj”, rekao je prilikom predstavljanja tog romana koji je iz tiskare izišao prošlog utorka.




Naslov “Visoke trave” ima “alegorijsku notu i provlači se kroz roman, a ima veze i s Travnom i Utrinom”, kvartovima koji oba ime vuku od trave, poručio je Žmirić.


O zagrebačkim se “navikama” toga doba informirao putem Facebooka.


“Ja nisam prijatelj s brojevima, volim kad me onaj Facebook ‘memories’ podsjeti. Na sutrašnji dan 2017. Zagrepčane sam na fejsu pitao da mi kažu svoja sjećanja na mladost i druženje oko mostova osamdesetih. Zivkao sam ljude iz Zagreba tražeći neke podatke kako je to osamdesetih izgledalo, a pomogao mi je i Robert Međurečan”, poručio je autor koji od kajkavskog narječja, kaže, zna samo reći ‘kaj’.


Glavni su junaci njegova romana dvojica prijatelja, Robert i Goran, čije je prijateljstvo započelo 1985. na jednom košarkaškom igralištu. Njihovo prijateljstvo nisu rastavile ni prve ljubavi, ni različite škole, niti to što je “jedan od njih nakon treninga bježao u ciganske čerge, ni vojni rok, niti prvi višestranački izbori koji su jednome bili u travnju, a drugome u aprilu”, poručuje se u opisu knjige.


“Imaju stotinjak različitih tema oko kojih se slažu, i jednu oko koje ne, i uvijek se o nju spotiču i na nju vraćaju”, kazao je Žmirić o svome romanu.


Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. Član je Hrvatskog društva pisaca, a radovi su mu prevedeni na engleski, francuski, njemački, poljski, slovenski, talijanski, ukrajinski i arapski. Dosad je objavio brojne romane i nekoliko zbirki priča.


S romanima „Blockbuster” i „Pacijent iz sobe 19” bio je u finalima najvažnijih hrvatskih književnih nagrada, a dobio je nagrade Književno pero Hrvatskog književnog društva za knjigu godine (Blockbuster), Godišnje nagrade Grada Rijeke za stvaralački rad i posebna dostignuća u kulturi, CeKaPe nagrade za kratku priču, Fran Galović po glasovima čitatelja za roman „Pacijent iz sobe 19” te Godišnje nagrade Grada Rijeke za iznimne umjetničke književne kvalitete koje obogaćuju kulturni život Rijeke i pronose ime grada diljem Europe.


S autorom je razgovarao Frakturin urednik Seid Serdarević. Nakon predstavljanja knjige koncert je u knjižari održao bend MCW.