Vrisak

Panel “Rijeka ili smrt: Svi životi prijestolnica kulture na granici” otvorio zanimljivu diskusiju

Marko Dobrecović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Povod panel-diskusiji bila je objava novog izdanja knjige »Rijeka ili smrt! - D’ Annunzijeva okupacija Rijeke, 1919. - 1921.« autorice Tee Perinčić, povjesničarke i kustosice PPMHP-a



RIJEKA – U sklopu 17. izdanja riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak, u Gradskoj knjižnici Rijeka održan je panel »Rijeka ili smrt: Svi životi prijestolnica kulture na granici«. Povod panel-diskusiji bila je objava novog izdanja knjige »Rijeka ili smrt! – D’ Annunzijeva okupacija Rijeke, 1919. – 1921.« (Naklada Val) autorice Tee Perinčić, povjesničarke i kustosice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.


Uz Teu Perinčić, diskusiji su prisustvovali gosti Kaja Širok i Stojan Pelko koji rade na programima projekta »GO! 2025«, kojime će grad Nova Gorica 2025. godine zasjati kao slovenska Europska prijestolnica kulture. Teme u diskusiji, koju je vodio Ivan Šarar, ticale su se povijesnih i povijesno-političkih okolnosti »prijestolnica kulture na granici«.


Rijeka i Nova Gorica


Povezanost Rijeke i Nove Gorice, osim što oba grada u razmaku od svega pet godina nose titulu EPK-a, ogleda se i u zanimljivim i često burnim povijesnim okolnostima gradova, utjecaju Kraljevine Italije i konačnom nepripadanju pod talijanske granice. Uz priče o povijesti gradova koji su se, svatko u svojim trenucima povijesti, našli na međi država, D’Annunzijevom boravku u Rijeci opisanom u knjizi »Rijeka ili smrt!« kao i prilikama, pričama i anegdotama goriških stanovnika s obiju strana granice, govornici su istaknuli kako su umjetnost i stručna ekspertiza povjesničara alati za bolje razumijevanje povijesnih okolnosti, čak i kada je ona neugodna.


Intrigantne teme




O njihovom utjecaju govori Tea Perinčić:


– Povijest, pa i diskusije o povijesti i sve ono što radimo u interpretaciji povijesti, služi nam razvoju demokratičnijeg i otvorenijeg društva koje se, proučavanjem vlastite povijesti čak i kada je ona neugodna, razvija i postaje boljim. Ako se mi koji smo profesijom pozvani da se bavimo poviješću i umjetnošću toga ne uhvatimo, onda to prepuštamo običnim ljudima. U svom radu moramo se doticati i intrigantnih tema te onih koje na neki način »strše«, jer će se u protivnom ljudi početi na neki svoj način, koji neće biti primjeren, baviti poviješću, iz čega će se razviti, da se tako izrazim, neke rak-rane društva, kazala je Perinčić.


EPK 2025.


Dok je Nova Gorica slovenski grad na samoj granici s republikom Italijom, s druge strane granice nalazi se talijanska Gorizia. Slovenska Nova Gorica izgrađena je iz temelja kada je nakon Drugog svjetskog rata povučena granica između Italije i Slovenije, dok je Gorizia kulturno, administrativno i gospodarsko središte bogate prošlosti. Jedna od sastavnica programa Nove Gorice kao EPK 2025. godine jest GO! Borderless, koji za cilj ima dati glas kombiniranom nasljeđu modernističkog grada i tisućljetnog grada na putu pomirenja.