Mjesto razmjene ideja i mišljenja

Otvoreno 17. izdanje Vriska: V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman dobio Goran Samardžić

Ervin Pavleković

Goran Samardžić s vrijednom nagradom / Snimio Nikola Blagojević

Goran Samardžić s vrijednom nagradom / Snimio Nikola Blagojević

V.B.Z.-ovu književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman dobio je Goran Samardžić, poznati sarajevski pisac i pjesnik, kojemu je pripala nagrada od 15.000 eura, kao i tiskanje romana "Grobar pasa"



 


RIJEKA  Još jedno, 17. izdanje Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora otvoreno je u riječkome MMSU-u, u Art-kvartu “Benčić”, a V.B.Z.-ovu književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman dobio je Goran Samardžić, poznati sarajevski pisac i pjesnik, kojemu je pripala nagrada od 15.000 eura, kao i tiskanje romana “Grobar pasa” u V.B.Z.-ovoj nakladi.


U sklopu ovogodišnjeg festivala, kazao je uvodno festivalski programski direktor Drago Glamuzina, očekuje nas 54 događanja te više od 100 umjetnika, što je najopsežniji program Vriska dosad, bogat i raznolik, koji će, između ostalih, ugostiti i poznatog ruskog disidentskog pisca Borisa Akunjina. Predstavnici Grada, Županije, kao i resornog ministarstva također su se osvrnuli na kontinuitet Vriska i na njegovu važnost za kulturnu scenu Rijeke, jer se radi o ambicioznom i zahtjevnom projektu koji je svake godine sve bogatiji, mjesto je to razmjene ideja i mišljenja, a dosadašnji pobjednički romani bili su vrlo čitani, regionalno tiskani te prevođeni na strane jezike.


Mnogi su uživali u otvorenju Vriska

Mnogi su uživali u otvorenju Vriska / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ




U konkurenciji od 108 žanrovski i tematski, ali i kvalitativno doista raznorodnih rukopisa, koliko ih je ove godine prispjelo na natječaj, kao i svake godine, bilo je izuzetno teško odabrati najbolji, a u drugom krugu selekcije žiri u sastavu Vanja Kulaš, Strahimir Primorac, Mile Stojić, Drago Glamuzina te njegova predsjednica Jagna Pogačnik među deset polufinalista odabrali su pet romana koji su se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajali od ostalih.


Novinar, pjesnik, pisac…

 


Pisac Goran Samardžić rođen je 1961. godine u Sarajevu, a završio je studij književnosti. Radio je kao novinar, urednik, priređivač, promotor. Piše poeziju, prozu i književne prikaze te je suvlasnik izdavačke i knjižarske kuće Buybook. Dobitnik je domaćih i regionalnih književnih nagrada za priču i za roman, a njegova je proza uvrštena u antologiju Best European Fiction 2011. godine. Zastupljen je u antologijama i prevođen na strane jezike.

Osvrnuvši se na sam proces odabira dobitnika V.B.Z.-ove nagrade za novi neobjavljeni roman, predsjednica žirija Jagna Pogačnik, ustvrdivši kako osjeća novi val optimizma oko nagrade i toga kako se u nas piše, kazala je kako su ove godine “imali iznimnu situaciju jer izdvojila su se čak tri rukopisa, umjetnički neupitna, a tematski i stilski intrigantna”, pa je “bilo jasno da su u pitanju apartni autorski glasovi”, iako su imena bila pod šifrom.


Sama je odluka, pojašnjava, promišljena, jer “o kandidatima se promišljalo i vijećalo dugo, između susreta uživo nizale su se dinamične prepiske”, a o “preostala dva rukopisa koja žiri bezrezervno pohvaljuje i preporučuje” će se “u nadolazećim mjesecima zasigurno govoriti, bit će čitani i voljeni”, dok je pobjednički, onaj koji “ima moć da čitatelja zgrabi i ne pušta”.


Sonja Šišić, Niko Cvjetković i Marko Filipović / Foto Nikola BLAGOJEVIĆ


– Taj jedan ima, dakle, specifičan pripovjedački drive i neosporni literarni allure, konačno, strast, svakako i očaj, čak brutalnost životnog iskustva koje je moralo biti ispisano baš, evo, sada i upravo ovako. Roman “Grobar pasa” izmrvljena je proza rašpaste teksture i velikog dramskog naboja, melanž brutalnih epizoda i žovijalnih egzibicija, fatalističko balansiranje na rubu titrava ushićenja i prijeteće melankolije. Saldo trijumfa i gubitaka, samoizlažuće i autoironično pismo poraženog enfant terriblea. Priča je to o gašenju jedne velike ljubavi, o roditeljstvu, psima, jednom mitskom gradu, o užasu, ali i komici srednjih godina, o rizicima te i nužnosti novih početaka. O vjeri u život u dobi kad se čini da bi možda najjednostavnije bilo od njega odustati. Priču pokreće i nosi njegov monkey mind, hiperaktivni, razbarušeni um koji ovaj izlomljen tekst pumpa prema neočekivanu kraju, a sve u kratkim fragmentima, u efektnim praskovima, obrazlaže odabir pobjedničkog roman te dodaje da uz temu i strukturu, “ono što ovu knjigu čini magnetičnom naprosto je dobar stil, proza krcata poezijom i šašavi humor, uvijek i isključivo na vlastiti račun”.


Nakon službene ceremonije uslijedio je zatim koncert kultnog slovenskog rockera i legende novog vala Zorana Predina i njegova benda koji se pobrinuo da 17. Vrisak započnemo u dobrom i veselom raspoloženju.


Drago Glamuzina / Snimio Nikola Blagojević