Najavljeno

Nikad bogatiji program Festivala svjetske književnosti otvara proslavljeni Paolo Giordano

Vanja Vesić

Lucija Butković, Seid Serdarević i Igor Alborghetti / Foto Vanja Vesić

Lucija Butković, Seid Serdarević i Igor Alborghetti / Foto Vanja Vesić

Festival svjetske književnosti održat će se u Zagrebu od 1. do 7. rujna, i to 12. put zaredom



Jedna od značajnijih kulturnih manifestacija u nas, kakve nam sve više trebaju, Festival svjetske književnosti, održat će se u Zagrebu od 1. do 7. rujna, i to 12. put zaredom s dosad najvećim brojem domaćih i stranih autora, njih četrdesetak iz 17 zemalja.


Bogati festivalski program kroz razgovore i tribine s piscima i pratećim izložbama odvijat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), Knjižari Fraktura te u galerijama Forum i Kranjčar, objavio je na konferenciji za novinare u Frakturi Seid Serdarević, programski direktor festivala.


Festival dobre knjige otvara u nedjelju 1. rujna u 20 sati u ZKM-u proslavljeni Paolo Giordano, talijanski pisac mlađe generacije, doktor fizike i novinar dnevnika Corriere della Sera, autor romana »Tasmanija«, najčitanije knjige u Italiji u 2022. godini, koja progovara o svijetu na rubu katastrofe, u raljama nasilja i nepravde.




Dan ranije poznavatelji njegovog opusa imat će priliku razgovarati s autorom na kavi u Frakturi. Prije službenog otvaranja Festivala od 29. do 31. kolovoza bit će priređene tematske izložbe Voje Šindolića o Bobu Dylanu i bitnicima kao slikarima te izložba Bobe Matić Kovač.


Promocija književnosti


– U ova okrutna, luda vremena, krvotok kulture upravo je književnost koja tako lijepo, ugodno i važno zastupa vrijednosti u Hrvatskoj, naglasio je Igor Alborghetti, glavni urednik Expressa.


– Ukoliko bi se ovakav festival održavao negdje na Zapadu, to bi bio jedan od najvećih kulturnih događaja. Međutim, kako se festival radi u maloj Hrvatskoj, trebamo se puno više truditi kako bi publici ukazali na elementarne i najvažnije vrijednosti koje se nalaze tu oko nas, pogotovo u kontekstu ove moderne politike, ratova, gladi, migracija i svega onog lošeg i zločestog što nas okružuje.


U tom čemernom i mračnom svijetu trudimo se na najbolji mogući način promovirati kulturu, književnost i naviku čitanja. Bez čitanja literature svijet izgleda puno siromašniji i naginje se onom rubu s kojeg više nema povratka, dodao je Alborghetti.


Klimatske promjene u fokusu


Festival svjetske književnosti nema fokus na određenu temu, no, kroz programe uvijek se iskristalizira nešto važno, naveo je Serdarević.


– Ove godine više autora kroz svoja djela bavi se problematikom klimatskih promjena i njihovim utjecajem na životnu sredinu. Među njima je i Paolo Giordano koji otvara Festival, a nagrađen je prestižnom talijanskom nagradom Strega, čovjek čija je prva knjiga »Samoća primarnih brojeva« bila apsolutni svjetski hit.


Razgovarat ćemo s njim o najnovijem romanu »Tasmanija«. Među gostima je i švedski pisac i novinar Jens Liljestrand koji također piše u svom romanu o klimatskim promjenama, dodao je Serdarević.


Prvi roman Liljestranda »The Burning (I ako se sve završi)« ujedno je njegov prvi roman objavljen na hrvatskom jeziku publiciran u dvadesetak zemalja svijeta.


Istaknuo se biografijom »Čovjek u šumi« o Vilhelmu Moberghu koja je 2018. nominirana za uglednu švedsku književnu nagradu August.


Radio je dugi niz godina kao kritičar u švedskim novinama i kao urednik kulture u listu Expressen. Publici u Zagrebu predstavit će se i mladi londonski književnik Matthew Blake, autor prvijenca »Anna O.«.


Lucija Butković iz Frakture napomenula je da je riječ o autoru trilera, vjerojatno jednog od najvažnijih naslova desetljeća, a koji upravo čeka ekranizaciju i emitiranje na Netflixu.


Festival svjetske književnosti obogatit će i proslavljeni autori s naših prostora: Snježana Banović, Slavenka Drakulić, Ivica Đikić, Damir Karakaš, Marina Vujčić, Dean Šoša, Tatjana Peruško, Andrija Škare, Faruk Šehić, Jurica Pavičić, Sven Popović, Ivana Šojat i brojni drugi.


Točan raspored programa bit će uskoro objavljen na službenim web-stranicama Festivala (fsk.hr).