Sajam knjiga

Na ovogodišnjem festivalu Vrisak gostuje Boris Akunjin

Portal Novi list, Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

I ove godine će se većina programa festivala odvijati u Art-kvartu Benčić



Ovogodišnji riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak, 17. po redu, održat će se od 14. do 21. rujna a na njemu će kao najveća književna zvijezda gostovati ruski književnik Boris Akunjin, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak u Rijeci.


“I ove godine će se većina programa festivala odvijati u Art-kvartu Benčić, u suradnji s riječkim ustanovama u kulturi, koje želimo što više uključiti u program Vriska”, rekao je programski direktor festivala Drago Glamuzina.





Istaknuo je značenje kvalitetne suradnje s Gradom Rijekom, bez čega bi, kako je naveo, zbog inflacije i porasta troškova, bilo nemoguće prirediti festival u ovom obujmu.


Nastavlja se s organizacijom programa za sve dobne skupine, od dječjeg ujutro u Dječjoj kući, preko programa za srednjoškolce i studente, do središnjeg programa navečer u MMSU, rekao je.


Najavljujući sudjelovanje Borisa Akunjina, istaknuto je da je riječ o svjetskoj književnoj zvijezdi.


Piše pod različitim pseudonimima, u različitim stilovima, djela mu se prodaju u milijunima primjeraka u svijetu, a živi u Londonu kao disident i kritičar režima ruskog predsjednika Vladimira Putina, istaknuo je Glamuzina.



Uz njega, izdvojio je gostovanja mlade britanske spisateljice Elize Clark te domaćih i regionalnih uglednih autora Zorana Predina, Lane Bastašić, Kristiana Novaka, Magdalene Blažević, Semezdina Mehmedinovića, Lidije Dimkovske, Srđana Valjarevića i dobitnika ovogodišnje NIN-ove nagrade Steve Grabovca.


Objavio je 13 polufinalista ovogodišnje VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, u vrijednosti od 15 tisuća eura. Rukopisi se predaju anonimno, pod šifrom, pet finalista će se objaviti krajem ljeta, a dobitnik na otvorenju festivala Vrisak.


Najavljeno je i otvaranje VBZ-ove knjižare u Rijeci krajem sljedećeg tjedna, najveće knjižare u Hrvatskoj. Direktor VBZ-a Mladen Zatezalo istaknuo je da će knjižara djelovati na 1200 četvornih metara, u dvoetažnom prostoru na Korzu.


Osim knjiga, nudit će rukotvorine manjih proizvođača u prizemnom prostoru. Ideja je da ova knjižara postane jedno od kulturnih središta Rijeke, organizacijom brojnih kulturnih događanja.


Prvo od njih bit će 8. srpnja, kad će se predstaviti novi roman velikog bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona “Bejturan i ruža”, s gostovanjem autora.