Tjedan talijanskog jezika

“Mogol govori o Mogolu”: U Opatiji održan susret s glasovitim talijanskim autorom

Sandy Uran

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



OPATIJA – U sklopu 24. izdanja manifestacije “Tjedan talijanskog jezika u svijetu” čija ovogodišnja tema glasi “Talijanski jezik i knjiga: svijet između redaka” u Hotelu Imperial održan je susret sa poznatim talijanskim autorom, Mogolom, naslovljen “Mogol govori o Mogolu: knjige i riječi”. Organizator potonjeg je Generalni konzulat Italije u Rijeci, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Talijanske Republike, u suradnji sa Talijanskom Unijom, Narodnim sveučilištem u Trstu i Regijom Firuli Venezia Giulia.


Cilj manifestacije je promicanje talijanskog jezika i kulture izvan granica Italije, a ovom prigodom generalna konzulica Italije u Rijeci Iva Palmieri naglasila je kako je ovo “jutarnje druženje” upriličeno kako bi se predstavile Mogoline knjige. Mogol je poznat kao autor nekih od najljepših pjesama koje su svojevremeno izvodili Lucio Battisti, Mango, Celentano ali i Eros Ramazzotti, a nešto starija generacija sjetit će se i skladbe “Una lacrima sul viso” u izvedbi Bobbyja Sola, a za koju je stihove napisao upravo Mogol. No ovoga puta kantautor nam se predstavio s dvjema knjigama. Riječ je o naslovu


La Rinascita: La salute è il risultato di una cultura assimilata e applicata con rigore koju je Mogol napisao uz Giovannia Scapagninia, a u kojem daje savjete kako prevenirati bolesti. – Da biste ostali zdravi treba pridati veliku pažnju prevenciji. Ako znamo što škodi i što nije dobro za naše tijelo onda to valja izbjegavati, kazao je Mogol i naglasio kako je godine 2001. na Sveučilištu u Sieni vodio seminar na temu zdravog života, te kako ima iskustva i znanja na tom području. Isto tako je naglasio kako je zdravlje najvažnije i da ga treba čuvati.




Tijekom druženja s poznatim talijanskim umjetnikom bilo je govora i o njegovoj knjizi aforizama “Le ciliegie e le amarene. Aforismi, pensieri e parole” iz koje je na upit iz publike autor i pročitao nekoliko aforizama, od koji su pojedini i nasmijali nazočne. Autor je kazao i kako mu je ova knjiga posebno draga, jer je za nju dobio pismo od pape Franje, u kojem mu je sveti otac napisao da mu čitanje potonje čini dobro i da predstavlja kompediji mudrosti. Mogol, punim imenom Giulio Rapetti kojemu je 88 godina, prisjetio se i ispričao kako su nastale pojedine pjesme iz njegove bogate karijere poput “Arcobaleno”, La luce dell est”, ali je i sto tako otkrio da mu je od svih najdraža “Dormi amore” jer je proživljena.