Filmski festival

Književni susreti na Cinehillu počeli gostovanjem Milana Majerovića-Stilinovića

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Planine kao inspiracija za stvaranje knjiga



Drugi dan Cinehill Fest ponudio je i prvo od četiri druženja s književnošću, a čast otvaranja ovih planinskih filmsko-književnih susreta pripala je Milanu Majeroviću-Stilinoviću koji je kroz razgovor s Moranom Zibar, poznatom kvizašicom, progovorio o svom novinarskom i književnom radu te posebno o oduševljenju planinama koje su ga i motivirale za stvaranje dvije do sada objavljene knjige – lirsko-proznih zapisa pod naslovom »Što sam naučio na planini« te romana »Srce mog medvjeda«.


Kroz spontani razgovor u kojem je sudjelovala i publika dala se osjetiti povezanost Majerovića-Stilinovića s prirodom, posebno planinama, a u skladu s idejom ovog programa Cinehill Festa nazvanog »Čitaj to!« Majerović-Stilinović je okupljenima preporučio dvije knjige – zbirku priča »Leglo« Suzane Matić te roman »Mladenka kostonoga« Želimira Periša.


Ante Tomić i filmovi


Sutra će se u okviru ovog programa predstaviti vrsni hrvatski književnik Ante Tomić svojim novim romanom »Nada«, a kad je o filmskim zbivanjima petka riječ onda treba reći kako prijepodnevni filmski menu već u 10.30 u Bijelom kinu nudi duhovitu britansku komediju »Kako se poseksati« kojom snimateljica i redateljica Molly Manning Walker prenosi isječak iz života triju britanskih tinejdžerica, Tare, Skye i Em, koje planiraju najbolje ljeto svojih života provesti u grčkom party gradiću Maliji, a Tara pritom planira učiniti i »ono« jer jedina u toj ekipi još nema seksualnog iskustva.




Na istom mjestu u 13 sati moći će se pogledati sudska drama »Pas na sudu« s kojom je otvoreno ovogodišnje filmsko druženje pod zvijezdama, a u 13. 30 u kinu Cirkus Fellini počinje brazilski film »Nevidljivi život« Euridice Gusmao.


U 15.30 u Bijelom kinu brazilska se kinematografija nastavlja predstavljati filmom »Klaun«, a istodobno će u Cirkusu Fellini početi »Nacionalna klasa«, jedan od četiriju filmova čijim će projekcijama na Cinehill Festu biti predstavljen rad Bogdana Diklića koji će se u 17. 15 predstaviti publici na druženju u Cinechill kutku.


Dijelovi filma “Dražen”


U Radničkom domu Delnice u 16. 30 počet će Oscarom nagrađeni »Dječak i čaplja«, posljednji film velikog japanskog animatora Hayaa Miyazakija.


Kritika je ovaj film proglasila vrhuncem Miyazakijeve karijere, a osvojio je i Oscara za najbolje dugometražno animirano ostvarenje.


U 18 sati u Bijelom kinu moći će se pogledati »Faruk«, jedini dokumentarni film službenog dijela programa Cinehilla, a u 20 sati u filmskom šatoru Cirkus Fellini moći će se vidjeti dijelovi filma »Dražen« pri čemu će o ovom filmu u nastajanju govoriti i njegov redatelj Danilo Šerbedžija, zaljubljenik u košarku i štovatelj Dražena Petrovića o kojem film i govori.


U 20.35 Bogdan Diklić zapalit će treći krijes ovogodišnjeg Cinehilla, a u 21 sat počinje novi dvostruki program na kinu Sanjkalište – najprije će u 21 sat početi projekcija hvaljene britke i duhovite emotivne drame o odrastanju, filma »Janet Planet«, da bi u 23. 30 počelo »ludilo« projekcijom svevremenskog klasika »Maratonci trče počasni krug«.