FESTIVAL KNJIGA

Jubilarni 30. Sa(n)jam knjige u Istri: Veliko slavlje počinje već krajem listopada

Vanesa Begić

Foto Press

Foto Press

Sve do početka Sajma brojnim programima slavit će se 30 godina jedne od najznačajnijih manifestacija knjizi i autorima u čast



Ovogodišnji, 30. Sa(n)jam knjige u Istri – Pulski festival knjiga i autora održat će se od 29. studenoga do 8. prosinca u Domu hrvatskih branitelja, a tema je mikrokozmos.


Veliko slavlje ove značajne obljetnice počinje već krajem listopada, a sve do početka Sajma brojnim programima slavit će se 30 godina jedne od najznačajnijih manifestacija knjizi i autorima u čast u ovom dijelu Europe.


U znaku mikrokozmosa


Magdalena Vodopija, direktorica Sajma, koja je uz Boška Obradovića, Terezu Pulja i Zorana Vodopiju porinula prvi Sajam knjige u Istri sada već daleke 1995., o slavljeničkom 30. izdanju manifestacije kaže:




“Kolikogod ignorirala da je ovo obljetnička godina, jer i to sam pokušala, sama činjenica da smo stigli do 30 godina Sajma stvorila je ne samo u meni, već u cijeloj ekipi Sajma jedan iracionalan, jako potenciran osjećaj odgovornosti prema svim ljudima koji su ga kroz njegovu povijest gradili i još više prema našoj publici koja, prirodno je, baš ove godine očekuje najbolje od najboljeg.


Moja trema dosegla je takve vrhunce, da sam se u želji da imamo što raznolikije i maštovitije programe, autore koji su obilježili Sajam, ali i one koje otkrivamo prvi put, potpuno precijenila.


I kako sad stvari stoje, moguće je da Sajam i produžimo, barem za pola dana. Ili da programe koji najavljuju Sajam tako obogatimo da će izgledati da Sajam traje mjesec dana.


I sama tema mikrokozmos, za koju smo se odlučili prije dvije godine, u početku nam se činila jednostavnom, jer, to je naša tema, poznajemo je dobro, naši mikrokozmosi su Pula i Istra.


Ovu distinkciju naših mikrokozmosa će razumjeti samo Istrijani i Puležani, ali, tješili smo se, mi ćemo to programom drugima objasniti.


Nismo imali na umu da je najteže prikazati sebe i ono što duboko u korijenima jesi, u univerzalnim kodovima. A još teže je ne skliznuti u mnogobrojne izlizane floskule kojima se opisuju naši mikrokozmosi.


Proces stvaranja ove teme bio je neuobičajeno turbulentan, ali sad kad gledam program čini mi se da smo uspjeli naći »ključ« teme za kojim smo dugo tragali, navela je.


Pufka


– Ove će godine trideseti put ljubitelji i poznavatelji pisane i slikane riječi, znatiželjnici, pa i slučajni namjernici, svi zajedno ući u palaču knjige staklenog stropa, u svijet na rubu kaosa, u pulski pogon za mudre djetinjarije i pametne igre, među sjene prošlosti i u boje svih budućnosti.


Sjesti za stol, na klupu, onjušiti tintu na papiru – zrcalo u kojem se sve i sva može i mora ogledati. Vita! Vita!


Svatko nek’ se ogleda bez straha, nek’ se počešlja i ponovo se raskuštra u mikrokozmu knjige, u srcu mikrokozma Istre…, piše Aljoša Pužar u eseju »Kovači boljih priča« koji čini dio literarne i informativne sajamske web-stranice na kojoj će uskoro biti objavljen i bogat program 30. Sa(n)jam knjige u Istri te detaljan popis svih sudionica i sudionika.


Pripremljeno je oko stotinu različitih festivalskih događanja, a uz književne programe, tu su i vrhunske izložbe, performansi i koncerti.


Dio ovogodišnjeg programa bit će i Histrokozmos, sajam u sajmu, utemeljen prošle godine, a kao njegova prva »zemlja gost« u Pulu ove godine stižu Konavle.


Jedna od posebnosti Sajma u trideset godina njegova trajanja bio je i njegov vizualni identitet koji je u sebi objedinjavao snažan autorski doživljaj i filozofsko promišljanje aktualnog sajamskog trenutka i teme.


Autor ilustracije za 30. Sa(n)jam knjige u Istri je višestruko nagrađivani dizajner Mauricio Ferlin, dugogodišnji suradnik Sajma i, između ostalog, autor Pufke, sajamskog znaka koji je oblikovao 2001. godine.