"Ovca u kutiji"

Jedinstveni medij i vrijedna djela. U Dječjoj kući počeo festival slikovnice

Ervin Pavleković

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA – S ciljem popularizacije slikovnice za sve uzraste i generacije, kao i promocije domaćih autora, odnosno ilustratora, veselo i uz igru u Dječjoj kući je započeo ovogodišnji festival slikovnice »Ovca u kutiji«, koji se održava do 4. listopada, a namijenjen je predškolcima, višim razredima osnovne škole, srednjoškolcima, no i odraslima, jer slikovnica je – jedinstveni medij.


Slikovnica za sve


Dugo vremena, kažu organizatori, slikovnice su smatrane isključivo dječjom književnošću, s banalnim porukama nebitnim nakon odrastanja, no danas, uz bogatu narativnu i ilustratorsku produkcije te kreativne svjetove, namijenjene su svim dobnim skupinama.


Sam festival, kazala je njegova organizatorica i umjetnička voditeljica Ana Đokić, započeo je još 2004. godine, kad slikovnica u Hrvatskoj »nije bila ovako eksponirana, nego su se radile uglavnom didaktične slikovnice za najmlađe«, što je pisce frustriralo, »jer su smatrali da slikovice mogu biti ili jesu visokovrijedna umjetnička djela koja spajaju književni tekst i ilustraciju«, pa su to i odlučili pokazati publici i struci.


Prvi dan festivala




– Nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu »Ovca u kutiji« napravila je pomak u osvješćivanju struke i publike koliko je slikovnica bitan književno-likovni format. Nakon deset godina, 2014. godine, odlučili smo napraviti festival slikovnice i gostovati u različitim gradovima. Prva »Ovca u kutiji« bila je u Osijeku, zatim Pazinu, a u ovoj godini, desetoj postojanja, festival širimo na ostale gradove, pa osim Osijeka i Pazina sad se festival održava u Bjelovaru, Novoj Gradiški, Koprivnici, kao i u Rijeci, zbog čega sam beskrajno sretna jer riječka Gradska knjižnica je zaista dobar domaćin i partner. Preko tjedna se igramo s djecom i nižih uzrasta i viših, s različitim slikovnicama, koje su nam medij za druženje djece i odraslih. Danas odrasli imaju sve manje vremena za igru s djecom, pa je slikovnica pravi medij da ponovo spojimo djecu i odrasle, ističe Đokić te dodaje da slikovnice mogu čitati i djeca i odrasli, ali »postoje i slikovnice koje su isključivo za odrasle«.


Prvoga dana festivala održano je tematsko druženje pod nazivom »O nogama, maslačcima i još ponečemu« za prva dva razreda osnovne škole, te »Djeca svijeta – Djeca Indije« za uzrast od trećeg do sedmog razreda osnovne škole. Ovogodišnji Festival organizira se se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, dok je organizator Festivala Knjiga u centru i Kreativna mreža. U ulozi suorganizatora pridružuje se Gradska knjižnica Rijeka s Dječjom kućom.