Festival

Branka Kostić na Vrisku predstavila zbirku poezije. Pjesme joj čitala Josipa Lisac

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Mlada pjesnikinja publici se predstavila samizdatom zbirkom pjesama "Smijem li se ili sanjam"



Nakon jučerašnjeg velikog otvorenja, program festivala Vrisak danas se nastavio od 18 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Prva je ove nedjelje nastupila mlada pjesnikinja Branka Kostić koja se publici predstavila samizdatom zbirkom pjesama „Smijem li se ili sanjam?“.


Branka Kostić piše od svoje 15. godine, najviše pjesme, a 2013. godine izdala je zbirku poezije “Srce od riječi”, čije su pjesme uvrštene u međunarodnu zbirku poezije Valentinovo (Kultura snova, 2013.), kao i u zbirku More na dlanu (Kultura snova, 2013.).





Kako je na predstavljanju istaknuto, pjesme govore o samoj Branki te njezinom viđenju života kao i o njoj dragim ljudima, a između ostalih, zbirka je posvećena njezinom malom nećaku za kojeg je Kostić rekla da je jedna velika pokretačka snaga koja ju stalno inspirira i nadahnjuje.



Uz moderaciju Blaženke Leib, pjesme Branke Kostić večeras je čitala i glazbena diva Josipa Lisac koja je ispričala kako je upoznala književnicu i zavoljela njezin rad.



– Volim čitati poeziju i obično na koncertima to i radim, pročitam neku pjesmu koja ima smisao, ima razlog zašto. Tražila sam Istrijanske pjesnike i pjesnikinje, a onda sam „guglala“ i od nekih koji su mi se ukazali, rekla sam – Branka Kostić.



Nisam ju uopće poznavala, na koncertu u Novigradu sam pročitala njezinu pjesmu i poslije smo se upoznale. Sjajna je Branka – ispričala je Josipa Lisac te kazala kako ju je dirnula Brankina energija, jaki senzibilitet, suptilnost i snaga.



Leib je pak naglasila kako je, čitajući novu zbirku, osim snage pronašla i nježnost, romantiku, sjetu i maštanja, na što je Kostić kazala kako voli pisati kada je tišina, kada svi spavaju.



– Tada mi najviše dolazi inspiracija o ljudima, o stvarima koje mi se događaju. Kada je tišina tada mi misli naviru i najviše pišem. No, volim i fotografirati i to najviše prirodu, more i zalaske – kazala je Kostić, dok je Leib zaključila kako su upravo priroda i more koje fotografira česti motivi u njezinim pjesmama.