ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH

ZKM najavio novu sezonu. Stiže i premijera “Jezika kopačke” u režiji Boruta Šeparovića

Kim Cuculić

Foto Jelena Janković

Foto Jelena Janković

Ova inovativna predstava otvara pitanja koja idu daleko izvan sportskih terena, propitujući suvremeni nogomet, depresiju i kapitalizam. Istražuje kako natjecateljski duh stvara kulturu dehumanizacije



ZAGREB – Zagrebačko kazalište mladih zaključilo je ovu kazališnu sezonu. Sveukupni program ZKM-a u protekloj kazališnoj sezoni 2023./2024. pogledalo je 52.117 gledatelja. To uključuje 180 izvedbenih naslova među kojima su profesionalne izvedbe i gostovanja ansambla ZKM-a, gostovanja u ZKM-u, posebni programi (tribine Čitanje kazališta, scenska čitanja Držić u ZKM-u, Budućnost je ovdje, Bijenalni rezidencijalni program za afirmirane pisce), kao i produkcije Učilišta ZKM-a »Zvjezdana Ladika«, gdje stasaju budući kazališni profesionalci i ljubitelji kazališta.


Kao prvu premijeru, 21. rujna, Zagrebačko kazalište mladih najavljuje predstavu Filipa Grujića i Ivana Ergića


»Jezik kopačke« u režiji i dramaturgiji Boruta Šeparovića. Riječ je o praizvedbi teksta Ivana Ergića (bivšeg nogometaša) i Filipa Grujića. Ova inovativna predstava otvara pitanja koja idu daleko izvan sportskih terena, propitujući suvremeni nogomet, depresiju i kapitalizam.


Sinergija nogometa i kazališta




»Kroz priču o mladom nogometašu iz Hrvatske koji prelazi u njemački klub Wolfsburg, »Jezik kopačke« istražuje kako natjecateljski duh i glorifikacija uspjeha stvaraju kulturu dehumanizacije sportaša. Predstava otkriva skrivene slojeve svijeta vrhunskog sporta, fokusirajući se na pritiske i očekivanja koji dovode do izolacije i depresije. Predstava naglašava toksičnu muškost, patrijarhat i nadzorni kapitalizam koji opterećuju sportaše, otvarajući tabu teme depresije među sportašima, stigmatizacije i nerealnih očekivanja. Sportaši moraju uvijek biti zdravi, jaki i besprijekorni – moderni gladijatori. Istovremeno, predstava sadrži komične i tragikomične elemente, osvjetljavajući međuljudske odnose unutar neposrednog okruženja. Sinergija nogometa i kazališta u ovoj predstavi donosi sudar visoke i niske kulture, spajajući različite publike. »Jezik kopačke« rasvjetljava ekonomske, društvene i psihološke izazove u svijetu vrhunskog sporta, istražujući kako osjećaji srama i izolacije prožimaju svakodnevni život sportaša. Ovaj projekt poziva na promjenu percepcije mentalnog zdravlja i vrednovanja pojedinca u suvremenom društvu, nudeći jedinstven uvid u kompleksni svijet nogometa i stvarnost iza sjaja sportske slave«, navodi Borut Šeparović.


U predstavi glume Bernard Tomić, Ugo Korani, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija, Nikolina Prkačin, Anđela Ramljak, Hrvojka Begović, Barbara Prpić, Zoran Čubrilo, Vedran Živolić, Ivan Pašalić, Toma Medvešek i polaznici Učilišta ZKM-a Viktor Lovinčić/Marin Plećaš.


Scenska čitanja i Matija Ferlin


U sklopu programa Držić u ZKM-u bit će održano scensko čitanje »Bolne djece« Antonele Tošić (čitaju Dado Ćosić i Tina Orlandini), »75 godina i Alah nije prozborio ni riječ« Lucije Marković (čitaju Milica Manojlović, Nataša Dangubić i Filip Nola) i »Tuđih toplina« Espija Tomičića (čitaju Milivoj Beader, Katarina Bistrović Darvaš i Rok Juričić). Redatelj scenskih čitanja je Patrik Sečen.


U studenom će premijerno biti izvedena predstava »Samo kraj svijeta« Jeana-Luca Lagarcea u režiji Matije Ferlina, u koprodukciji ZKM-a i INK-a Pula. Dolazak Matije Ferlina u ovo kazalište bit će i njegova prva uža suradnja s glumačkim ansamblom Zagrebačkog kazališta mladih. Ovaj projekt donosi interpretaciju djela francuskog dramatičara Jean-Luca Lagarca, čije duboke ljudske teme dolaze do izražaja kroz slojevite obiteljske odnose, introspekciju i suočavanje s vlastitom smrtnošću. Radnja se fokusira na Louisa, muškarca u četrdesetim godinama, koji se suočava s neizbježnom smrtnošću te odlučuje vratiti se u obiteljski dom nakon dugog izbivanja. Glume Petra Svrtan, Dora Polić Vitez, Mia Melcher, Ugo Korani i Luka Knez.


Za prosinac je najavljena premijera mjuzikla »U koga se uvrglo ovo dijete« Eve Janikovszky, Zvjezdane Ladika i Ladislava Tulača. Režiju i umjetničko-pedagoško vodstvo potpisuju Mario Mirković, Grozdana Lajić Horvat i Ivan Đuričić.


Tekst Ivora Martinića


U veljači će biti praizveden tekst Ivora Martinića »Sin, majka i otac sjede za stolom i dugo šute«, u režiji Aleksandra Švabića. Ovako projekt opisuje Ivor Martinić:


»Predviđanje novih ekonomskih i ekoloških katastrofa od strane vlade donosi razvoj sustava zaštite, kao i informativne formulare čije jedno pitanje izazove velike prijepore. Naime, upitnik u kojem se od roditelja višečlane obitelji pita: ukoliko zbog katastrofalnih događaja, možete zadržati samo jedno dijete, koje bi to dijete bilo? Sadašnji trenutak drame je trenutak u kojem roditelji priznaju najstarijem sinu, miljeniku obitelji, kako su ga u formularu odabrali kao nekoga koga bi se potencijalno odrekli, te kako bi zadržali mlađeg sina, koji je oduvijek bio problematičan. Kroz niz razgovora za stolom Sin, Majka i Otac seciraju svoju obitelj, svoju prošlost i sve neprešućene istine, kao i onu najgoru – istinu da ga ipak ne vole bezuvjetno. Kroz niz vremenski ispremiješanih razgovora kroz deset scena razlaže se i pojam obitelji, koji u svim kriznim vremenima dobiva novo značenje…«


U drugom dijelu sezone prvi put će u Hrvatskoj režirati vrsni redatelj Miloš Lolić, te se upravo definira tekst koji će postaviti na sceni ZKM-a. Za kraj sezone 2024./2025. najavljena je suradnja s Paolom Magellijem i Željkom Udovičić, a također se još definira koji će tekst ovaj uspješni tandem postaviti u ZKM-u.