23. izdanje

Završio Festival teatra Omišalj-Čavle, uručene nagrade

Portal Novi list

Foto Ana Rubčić

Foto Ana Rubčić

Publika je nagradila Enija Meštrovića-Ričarda, a žiri predstavu "Ništa im neće bit" kazališta Moruzga te glumačku suigru Ecije Ojdanić i Frana Maškovića



Pred prepunim gledalištem na trgu Prikešte u Omišlju završnu su večer otvorili glumci kazališne grupe Lectirum s predstavom „ Sretni ljudi“ da bi nakon predstave voditeljica Ema Jedrlinić prisutne još jednom podsjetila na dugotrajnu tradiciju te na sve odgledane predstave festivala.


Kratki pozdrav publici uputile su potom načelnica općine Čavle Ivana Cvitan Polić te predsjednica Općinskog vijeća Omišalj Dunja Mihelec s pozivom da i naredne godine prate ovaj jedinstveni festival.


Posebnost ovog Festivala je što predstavlja plod suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Čavle i Općine Omišalj, nekadašnjih frankopanskih kaštela, sredina prebogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom.




Festival organiziraju i financiraju Općine Čavle i Omišalj sa svojim turističkim zajednicama uz potporu Županije Primorsko-goransku te Ministrastvo kulture i medija RH. Selektor i programski voditelj je Denis Redić. Festival ima ocjenjivački karakter.


Publika bira najbolju predstavu a ocjenjivački sud u sastavu Višnja Višnjić Karković, Bogdana Čiča i Robert Zaharija bira najbolje od viđenog. Ulaz na sve predstave je besplatan.


Predstave koje će se pamtiti …


S ciljem da se djeci približi kazalište te ih dodatno senzibilizira uoči festivala na koncu školske godine kako u Omišlju tako i u Čavlima igrala je predstava “Pustolovina u mišjoj školi“ autora Geronima Stiltona u produkciji Zakon teatra iz Karlovca.


Službeni program Festivala započeo je u petak, 21. lipnja u Kaštelu Grada Grobnika s predstavom “Ništa im neće bit“ u produkciji kazališta Moruzgva. Ova sjajna predstava u izvedbi Ecije Ojdanić i Frana Maškovića govori o prosječnoj obitelji u kojoj živi jedan dug brak, jedna zabrinuta majka, jedan slobodouman otac i na kraju dana, jedna dugogodišnja ljubav pred krizom.


Dva dana kasnije, u nedjelju 23.06. u Omišlju program festivala nastavljao se s predstavom „ Pračovjek “ maestralnog glumca i redatelja Peđe Gvozdića. Riječ je o najdugovječnijem one man showu na Broadwayu , temi o muško-ženskim odnosima od postanka civilizacije do danas , tekstu koji je preveden na 20-tak jezika u predstavi koja igra u više od 50 zemalja.


U utorak, 25.6.u Domu kulture Čavle gledali smo kazalište Planet Art s predstavom “Tko je ovdje lud“ u izvedbi Marka Torjanca i Natalije Đorđević. Iščekujući skoru kataklizmu, naši protagonisti tražili su utočište u klinici Eden, a nas pustili kući s pitanjem s koje strane ludila mi odabiremo biti.


U srijedu, 26.6. u Omišlju igrala je predstava “Kad udari južina“, B- Glad produkcije. Mimi i Gita, u izvedbi mladih glumica Petre Kraljev i Jagode Kumrić bile su najbolje su prijateljice u svojim ranim tridesetima, poput sestara, ali njihovo dugogodišnje poznanstvo došlo je pred veliko iskušenje.


U četvrtak, 27.6. u Domu kulture Čavle gostovao je Enio Meštrović- Ričard sa svojom predstavom “Oči u oči zgospod’nom“. Radnja predstave govori o uzvišenom trenutku smrti, kada glavni lik, svima dobro poznati Ričard, dolazi kod sv. Petra na suočavanje sa Bogom raspravljajući o svojim životnim grijesima.



Petak, 28.6., u Omišlju na zadnji dan festivala gledali smo kazališnu družinu Lectirum, ovaj puta s predstavom “Sretni ljudi“ . Glumili su : Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Siniša Popović, Mladen Čutura.


Dva priznanja za Enia Meštrovića-Ričarda


Enio Meštrović-Ričard zaslužio je dva priznanja: za najbolju predstavu po ocjeni publike “Oči u oči zGospod’nom” te priznanje ocjenjivačkoga suda za iznimnu glumačku energiju.


“Fala publici na dobroj volji da podilimo dvi ure u veselju. Oni su jedini razlog zašto nastupam. Najveća nagrada mi je vidit nasmijane ljude u otklonu od mržnje koja nas svakodnevno sve više okružuje.


Moj život je jednostavan, predivan i velik kakav mi je dan… drago društvo, zajedničke marende i zajebancija, puno puno prirode. Nisan od volje za ići igdi, sritan san u svojoj konobi, ali ova povratna energija koju dobijem u kazalištu neda mi da ostanem doma.


Dok je tako, dokle god mogu nasmijati bit ću na daskama“, poručio je Enio Meštrović-Ričard.


Nagrađena Ecija Ojdanić


ECIJA OJDANIĆ, glumica i ravnateljica kazališta Moruzgva, zaslužila je dvije nagrade stručnog žirija za “Ništa im neće bit”, najbolju predstavu u cjelini te nagradu za glumačku suigru s Franom Maškovićem u istoimenoj predstavi.


“Zahvaljujem od srca žiriju na dvostrukom veselju. Ovo mi je jedna od najdražih glumačkih nagrada, jer je žiri prepoznao važnost i ljepotu partnerske suigre iznedju Frane i mene.


Tanja Mravak je napisala ovu suptilnu duodramu o odnosu bračnih drugova zapletenih u mrežu godina, neizgovorenih istina, razmimoilaženja na raznim livelima, jedan pravi, uzavreli lonac emocija u kojem ipak, pobijedi ljubav.


A moje producentsko srce je veselo i zahvalno zbog nagrade za najbolju predstavu. Razloga za slavlje napretek”, rekla je Ecija Ojdanić.


Robert Zaharija: Cilj festivala ostvaren odavno


“Iza nas su stotine predstava u sklopu ovog festivala kojeg smo pokrenuli u suradnji dvije jedinice lokalne samouprave Omišalj i Čavle, nekad djeca sada ljudi poneki i sa svojom djecom i dalje imaju prilike uživati u predstavama, smijati se, ali i ponekad zamisliti se nakon nekih izvedbi.


Cilj festivala kako smo ga zamislili je ostvaren odavno, pružiti ljudima opuštanje, zabavu, ujedno i stvarati nove ljubitelje kazališta. Sa tako malo sredstava odradi se ovako dobar festival.


Sve se u životu mijenja nadograđuje, mislim da je vrijeme da se nadogradi i ovaj festival. Siguran sam da ima dobre temelje, a to je ponajprije publika, i da će još dugo dugo živjeti i puniti srca publike”, rekao je Robert Zaharija, član ocjenjivačkog suda festivala te jedan od osnivača Festivala teatra Omišalj-Čavle.