Opera

Veliki Robert Wilson dolazi na izvedbu “Pikove dame” u riječki HNK: “Dunja Vejzović je briljantna”

Portal Novi list, Hina

Dunja Vejzović / Foto Angela Maksimović

Dunja Vejzović / Foto Angela Maksimović

Riječ je o jednom od najpoznatijih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, a u Rijeku stiže na oproštaj od operne scene Dunje Vejzović, njegove nakadašnje omiljene suradnice



Veliki suvremeni kazališni umjetnik Robert Wilson dolazi u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 17. lipnja, na izvedbu opere “Pikova dama” P. I. Čajkovskog, kako bi vidio i čuo svoju nekadašnju suradnicu, opernu divu Dunju Vejzović u ulozi Stare grofice, izvijestio je riječki HNK.


Riječ je o jednom od najpoznatijih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, a u Rijeku stiže na oproštaj od operne scene Dunje Vejzović, njegove nakadašnje omiljene suradnice.


Kako je zadobila njegovu simpatiju


Kako ističu iz riječkoga HNK-a, “jedinstvena scenska izražajnost, snažna osobnost te iznimna ljepota i preciznost glasa Dunje Vejzović opčinila je Roberta Wilsona kao i nekolicinu svjetski glasovitih redatelja poput Jurija Ljubimova ili Liliane Cavani”.




Prvi susret Vejzović i Wilsona dogodio se u Stuttgartu, na pripremi premijere Gluckove “Alceste” s dirigentom Christophom Escenbachom, a taj događaj je znatno utjecao na umjetničko promišljanje Dunje Vejzović i njezinu karijeru, navodi HNK Zajc.


„Pokret sam osvijestila u radu s Wilsonom. Na prvoj probi odjednom sam osjetila nešto drugo, osjetila sam svaki komadić svoje kože i zrak oko nje.


Prizvala sam u sjećanje najranije djetinjstvo, prve pokrete djeteta – to je bio takav osjećaj. Tako sam se već nekad davno kretala, pokretima bez granica, bez predrasuda“, rekla je Vejzović.


“Wilson je na prvom susretu bio skeptičan, pogotovo zbog toga što sam došla na mjesto Jessye Norman. Nitko mu sigurno nije mogao reći o meni ono što je on poslije u meni našao.


Vjerujem da sam njegovu simpatiju zadobila već prije proba, na jednoj večeri u turskom restoranu pročitavši iz jelovnika smiješno ime nekog jela“, dodala je.


Wilson: Rijetko sam to doživio


Wilson je u časopisu Bühnekunst ocijenio: “Dunja Vejzović je briljantna. Rijetko sam doživio takvu vrstu umjetničke inteligencije.


Ona egzaktno shvaća ono što mislim kada joj dajem režijski naputak. Pokreti joj nikad nisu isforsirani ili kruti, ne žudi za efektima (…)


Kao da je te događaje već jednom proživjela, kao da je već jednom sišla u podzemni svijet Hada, stekavši tako iskustvo umiranja i ponovnoga rođenja“.


Premijera opere “Pikova dama” u HNK Ivana pl. Zajca je na programu 15 lipnja. Dunja Vejzović je umjetnička voditeljica projekta izvedbe ove opere, a s Christianom Romanovskim je i suredateljica. Izvedbama će ravnati Valentin Egel.


Nakon premijere 15. lipnja, predstava će se izvesti 7. lipnja, a potom i na Zagreb Opera Festivalu u zagrebačkom HNK-u, a sljedeće kazališne sezone se vraća na riječku pozornicu.


Robert Wilson je ugledni američki kazališni i operni redatelj. Djelovao je i kao koreograf, izvođač, likovni umjetnik te oblikovatelj zvuka i videa.