RIJEČKE LJETNE NOĆI 

Večeras u “Benčiću” premijera predstave “Romanca o tri ljubavi”

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

Predstavu režira prvak riječkog HNK-a, dramski glumac Denis Brižić, a glumi kvartet mladih riječkih glumica i glumaca: Nika Grbelja, Romina Tonković, Mario Jovev i Petar Baljak



RIJEKA – Program Riječkih ljetnih noći nastavlja se uprizorenjem jedne od najpoetičnijih hrvatskih drama, Šoljanovom »Romancom o tri ljubavi«, a premijerna izvedba predstave je večeras u Art-kvartu »Benčić« s početkom u 21.30.


Četvero likova


Duhovita svevremenska dramska igra u molijerovsko-šekspirovskom duhu kroz isprepletene dijaloge četvero osebujnih likova postavlja najsloženija pitanja o ljubavi i životu na koja i danas tražimo odgovore, pitanja »o ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, o njezinoj duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, o sreći i ludilu«.


Predstavu režira prvak riječkog HNK-a, dramski glumac Denis Brižić, a glumi kvartet mladih riječkih glumica i glumaca: Nika Grbelja, Romina Tonković, Mario Jovev i Petar Baljak. Kostime i scenski prostor osmislio je Ivan Botički. Četvero likova, Gospa, Službenica, Vitez i Kapelan, isprepliću priču u zamku u kojem Gospa, čiji je muž u ratu, i njezina Službenica žive usamljenički.




Njihovu samoću prekida jedino Kapelan zadužen da čuva ruže, ali i krepost Gospinu. Međutim, kada u zamak stigne zgodni Vitez, čedna Gospa od Kapelana traži ključ svojega pojasa nevinosti…


Sentimentalna farsa


Redatelj Denis Brižić kaže kako mu je nakon dosta godina, dok je prebirao po starim tekstovima, onim odigranim i onim nikad ostvarenim, pod ruke došla i »Romanca« koju je po tko zna koji put ponovo pročitao. Neki dijelovi su ga osobito dirnuli, toliko da je odlučio podijeliti ih s publikom. A na pitanje zašto »Romancu« igrati danas, Denis Brižić odgovara:


»Zar smo se zaista toliko promijenili? Zar nas je ovaj ludi svijet toliko uvukao u svoj žrvanj ispraznosti da smo zaboravili na svoje ljubavi, snove, čežnje, ideje… Za kraj samo: ‘Romanca’, a zašto ne?«


»Romanca o tri ljubavi« iz 1976. godine zauzima posebno mjesto u dramskom opusu Antuna Šoljana, između ostalog i zbog toga jer je napisana u stihu. Podnaslovljena kao »sentimentalna farsa« nerijetko se u teoriji književnosti različito određivala: kao poetska drama, burleskna komedija ili kao farsa izvan pravila žanra.


Međutim, ova priča o obećanju i iskušenju, o osjećajima i tjelesnim strastima, uvijek predstavlja scenski izazov za kojim kazališta rado posežu, snažno privlači i glumce i gledatelje, ali se ne iscrpljuje u svojoj jednostavnoj zavodljivoj fabuli.


Šoljanovi stihovi temeljeni su na citatima brojnih kanonskih djela svjetske književnosti, ne samo Shakespearea i Molièrea već Cervantesovim, Baudelaireovim i Lorcinim, a virtuoznim poigravanjem i oživljavanjem književne tradicije, posebno srednjovjekovne trubadurske, ispisuje se suvremeno djelo o slabostima ljudske prirode.


»Romanca o tri ljubavi« na programu je Riječkih ljetnih noći i u četvrtak i petak, 4. i 5. srpnja, u Art-kvartu »Benčić« u 21.30.