Poznati redatelji

U “Zajcu” gostuju dvije predstave Olivera Frljića i Paola Magellija

Kim Cuculić

Magellijev "San Ivanjske noći" / Foto Marko Ercegović

Magellijev "San Ivanjske noći" / Foto Marko Ercegović

U subotu, 26. listopada gostuju"Braća Karamazovi" u režiji Olivera Frljića, a u utorak, 29. listopada na riječke daske stiže "San Ivanjske noći" u režiji Paola Magellija



Uskoro na daske HNK-a Ivana pl. Zajca stižu dvije nagrađivane predstave dvojice glasovitih redatelja različitih generacija koje povezuje to što su, svaki na svoj inovativan način, mijenjali i mijenjaju kazalište čineći ga uzbudljivim mjestom.


Tako u subotu 26. listopada gostuju »Braća Karamazovi« u režiji Olivera Frljića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, a u utorak 29. listopada, u okviru programa Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta, Shakespeareov »San Ivanjske noći« u režiji Paola Magellija i produkciji HNK-a iz Varaždina.


Kako piše u najavi, priča o svijetu razarajuće obitelji Karamazov u formi dvostruke predstave i u inovativnoj režiji Olivera Frljića gleda se u jednom dahu.




Naime, predstava »Braća Karamazovi« suvremena je obrada klasika ruske književnosti F. M. Dostojevskog koja se odvija u formi dviju predstava nudeći cjelokupni uvid u kompleksne linije radnje zbog kojih se ovaj roman smatra najcjelovitijim djelom Dostojevskoga.



Frljićeva predstava “Braća Karamazovi” / Foto Marko Ercegović

Prva predstava »Karamazovih« naslovljena je prvim dijelom poznate Tolstojeve rečenice »Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu«, a druga »Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način«.


U obje predstave glume Ugo Korani, Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Jerko Marčić, Linda Begonja, Katarina Bistrović Darvaš, Danijel Ljuboja, Mateo Videk, Dean Krivačić, Milica Manojlović, Milivoj Beader, Ivan Pašalić, Hrvojka Begović, Petra Svrtan i Rok Juričić.


Iz Varaždina stiže jedno od najizvođenijih i najpopularnijih Shakespeareovih djela, komedija »San Ivanjske noći« u režiji Paola Magellija i novom prijevodu dramaturginje Željke Udovičić Pleština.


Sudbine četiriju zaljubljenih parova u vrtoglavim se zapletima povezuju u šumi u Ivanjskoj noći. Shakespeare stvara magičan i romantičan svijet, ali i razotkriva ljudsku prirodu i otvara pitanja o odnosu života i umjetnosti, stvarnosti i snova, tijela i razuma, o mogućnostima transformacije…


»Shakespeare nas svojim ‘Snom’ u ovo vrijeme globalnih prijetnji koje pritišću i ove naše, po mnogo čemu posebne, geografske duljine i širine podsjeća da je obaveza teatra – sanjati. Njegova Ivanjska noć nudi nam iluzije kojih smo željni, nudi i ljubavi, smijeha, ali i ruganja, spletki, naravnog i nadnaravnog.


‘San Ivanjske noći’ stoga prepoznajemo kao put za bijeg koji nam omogućava da umaknemo neumoljivoj stvarnosti i konačno se odmorimo od realiteta u oniričnom. Postaje naš tajni prolaz u slobodu«, napisala je dramaturginja Željka Udovičić Pleština.


U predstavi glume Helena Minić Matanić, Robert Plemić, Hana Hegedušić, Beti Lučić, Sara Ipša, Dea Presečki, Elizabeta Brodić, Robert Španić, Karlo Mrkša, Zvonko Zečević, Marinko Leš, Marko Cindrić, Filip Eldan, Nikša Eldan, Darko Plovanić, Zdenko Brlek, Vita Breški, Dina Drožđek i Melani Šipek.