Zajc

U riječkom HNK od sljedeće sezone ciklus predstava za osobe s invaliditetom

Portal Novi list, Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca od sljedeće kazališne sezone 2024./2025. priprema ciklus od pet predstava prilagođenih osobama s invaliditetom, radi njihova uključivanja u javni i kulturni život, priopćili su u ponedjeljak iz kazališta.


“Izvedbe odabranih predstava pratit će audiodeskripcija za slijepe i slabovidne osobe, inkluzivni titlovi te prevoditelji na hrvatski znakovni jezik za gluhe i nagluhe osobe.


Nakon svake izvedbe bit će održan i razgovor s glumačkom i autorskom ekipom predstave uz sudjelovanje publike, prije svega članova udruga i pojedinaca s invaliditetom”, navodi se u priopćenju riječkog HNK.




Uvođenjem inkluzivne pretplate, HNK Ivana pl. Zajca postaje prvo kazalište koje osobama s invaliditetom osigurava pristupačnost jednog cijelog sezonskog dramsko-glazbeno-plesnog ciklusa predstava, istaknuli su.


Korisnici inkluzivne pretplate bit će članovi udruga osoba s invaliditetom iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, ali i pojedinci koji posjeduju odgovarajući dokument o statusu osobe s invaliditetom. Spomenuta pretplata na ciklus predstava je besplatna.


“Cilj je da se u kazalištu svi građani osjećaju jednako ugodno i dobrodošlo te da svi imaju jednake mogućnosti sudjelovanja u javnom i kulturnom životu.


Također se na taj način senzibilizira i sveukupna javnost za probleme i prepreke s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju”, poručili su iz kazališta.


Ovakva bi praksa s vremenom trebala postati standard, dodali su, a poticaj za njeno uvođenje bila je inkluzivna izvedba dramske predstave „Glorija“ Ranka Marinkovića u režiji Senke Bulić organizirana 8.lipnja ove godine.


U realizaciji predstave pomogli su članice i članovi kolektiva “Kultura svima” i udruge “Filmaktiv”, koji rade na edukaciji i implementaciji inkluzivnih praksi u Rijeci.


S obzirom da je za realizaciju ciklusa potrebno osigurati stručne suradnike i pokriti troškove prilagodbi, iz “Zajca” pozivaju sve zainteresirane pravne subjekte da se sponzorski uključe i podrže ovu novu praksu, kao korak inkluzivnijem kazalištu.