Miro Gavran

Suvremeni hrvatski književnik na inozemnim pozornicama. Najavljeno pet Gavranovih premijera u Turskoj

Kim Cuculić



ZAGREB – Suvremeni hrvatski književnik Miro Gavran idućih nekoliko mjeseci imat će čak pet kazališnih premijera u pet različitih gradova u Turskoj, a sveukupno deset u svijetu.


Njegov prodor u Tursku započeo je prije nekoliko godina kad su mu dva kazališta iz Istanbula uspješno izvela premijere komedija »Lutka« i »Muž moje žene« te pored brojnih repriza u najvećem turskom gradu zaigrala te predstave i na gostovanjima diljem Turske. Ovoga listopada njegovu komediju »Savršeni partner« premijerno će izvesti Državno kazalište Bursa iz grada Burse. U prosincu će Državno kazalište Diyarbakir iz grada Diyarbakira izvesti premijeru komedije »Muž moje žene«. Potom će Teatar Luz Yapim iz Istanbula premijerno izvesti istu komediju. Zatim će u prosincu ove godine Teatar Kidonya iz Balikesira izvesti premijeru komedije »Lutka«, i na koncu, Državno kazalište Kayseri iz Kayserija izvest će premijeru komedije »Na kavici u podne«.


Za 10. listopada u Malom dramskom kazalištu Teatron iz Ekaterinburga u Rusiji zakazana je premijera komedije »Povratak muža moje žene«, 24. studenoga u Münchenu koncertno uprizorenje drame »Kreontova Antigona« realizirat će festivalski ansambl 15. GavranFesta. Sutradan, 25. studenoga u Ljubljani, u Sloveniji bit će premijera Gavranove komedije »Pivo« u produkciji Teatra Smejmo se u SiTi Teatru, a u siječnju sljedeće godine Echo Teatrum iz Budimpešte izvest će premijeru Gavranove »Lutke«.