Posveta

Sto godina rođenja hrvatskog književnika. U teatru &TD idući tjedan večeri Slobodana Novaka

Kim Cuculić

Prema Novakovu je istoimenom romanu, upravo u ovom teatru davne 1974. godine, Božidar Violić režirao kultnu predstavu »Mirisi, zlato i tamjan«



ZAGREB – U povodu 100. godišnjice rođenja hrvatskog književnika, akademika Slobodana Novaka, u Teatru &TD 23. i 24. listopada održat će se prigodni program »Večeri Slobodana Novaka«.


– Na taj način odajemo počast dragom nam književniku prema čijem je romanu, upravo u ovom teatru davne 1974. godine, Božidar Violić režirao kultnu predstavu »Mirisi, zlato i tamjan«. Premijerno je izvedena 14. siječnja 1974. u Velikoj dvorani Teatra &TD, a posljednji put odigrana je 1994. godine. Tako je postala jedna od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih predstava s više od 300 izvedbi. Teatar &TD odaje počast i legendarnim »Mirisima« odigranima prije 50 godina.


Prema pričama Slobodana Novaka i Božidara Violića, »drugovi« iz Gradskog komiteta SKH tjednima su dolazili s jedinstvenim nalogom kako bi zabranili igranje predstave. No, dolazili su mrki, a odlazili nasmijani. Glavnu ulogu Madone igrala je Nada Subotić. Izet Hajdarhodžić bio je Mali, a Marija Kohn Erminija. U epizodnim ulogama bili su Ivka Dabetić, Anja Knezić, Miljenka Androić, Ljubomir Kapor, Drago Krča te Ivo Fici. Nakon nekoliko sezona Izeta Hajdarhodžića zamijenio je Ivica Vidović, podsjećaju u &TD-u.