23. izdanje

Šest predstava i brojni poznati glumci na Festivalu teatra Čavle-Omišalj

Kim Cuculić

Posebnost ovog tradicionalnog festivala je što predstavlja plod suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Čavle i Općine Omišalj, nekadašnjih frankopanskih kaštela



Šest predstava na programu je ovogodišnjeg 23. Festivala teatra Čavle-Omišalj koji će biti održan od 21. do 28. lipnja. Ususret Festivalu bit će izvedene i dvije predstave za djecu, tradicionalno bez naplate ulaznica.


Već dvadeset i tri godine Grad Grobnik i Omišalj domaćini su zajedničke kulturne manifestacije, Festivala teatra Omišalj-Čavle, koji na ove dvije destinacije donosi poznate glumce i predstave različitih žanrova.


Predstave će se izvoditi naizmjence i to u prostoru drevnog Kaštela Grobnik te na trgu Prikešte u Omišlju, a u slučaju kiše i lošeg vremena predstave će se igrati u Domu kulture Čavle, odnosno u Društvenom domu u Omišlju.




»Posebnost ovog Festivala je što predstavlja plod suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Čavle i Općine Omišalj, nekadašnjih frankopanskih kaštela, sredina prebogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom«, obrazložila je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Festival financiraju općine Čavle i Omišalj, uz podršku njihovih turističkih zajednica. Programski voditelj je Denis Redić.


Dvije dječje predstave


Ove godine otvorenje Festivala bit će u petak 21. lipnja, u Kaštelu Grada Grobnika, a zatvaranje 28. lipnja na trgu Prikešte u Omišlju.


»Želim naglasiti da je ulaz na sve predstave slobodan. Dakle, nema naplate ulaznica i ove 23. godine postojanja Festivala što je doista raritet na našoj hrvatskoj kazališnoj sceni«, rekla je načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.



Festival ima ocjenjivački karakter. Publika bira najbolju predstavu, a ocjenjivački sud u sastavu Višnja Višnjić Karković, Bogdana Čiča i Robert Zaharija bira najbolju glavnu mušku i žensku ulogu, najbolje redateljsko ostvarenje te najbolju predstavu u cjelini.


Ususret Festivalu, na inicijativu organizatora općina Čavle i Omišalj, a s ciljem da se djeci približi kazalište te ih dodatno senzibilizira spram tradicije održavanja Festivala, održavaju se i predstave za djecu. Ove godine, 20. lipnja u Društvenom domu Omišalj, gostuje predstava »Pustolovina u mišjoj školi«, popularni naslov Geronima Stiltona u produkciji Zakon teatra. Ista će predstava igrati dan kasnije u Domu kulture Čavle.


Službeni program


U petak 21. lipnja, u Kaštelu Grada Grobnika u 21 sat službeno je otvorenje festivala predstavom »Ništa im neće bit« u produkciji Kazališta Moruzgva. Ova predstava u izvedbi Ecije Ojdanić i Frana Maškovića govori o prosječnoj obitelji u kojoj živi jedan dug brak, jedna zabrinuta majka, jedan slobodouman otac i na kraju dana, jedna dugogodišnja ljubav pred krizom.


U nedjelju 23. lipnja, u Omišlju program se nastavlja predstavom »Pračovjek« glumca i redatelja Peđe Gvozdića. Riječ je o najdugovječnijem one man showu na Broadwayu. U utorak 25. lipnja, u Kaštelu Grada Grobnika u 21 sat gostuje kazalište Planet Art s predstavom »Tko je ovdje lud?« u izvedbi Marka Torjanca i Natalije Đorđević. Iščekujući skoru kataklizmu, protagonisti traže utočište u klinici Eden, a publiku puštaju kući s pitanjem s koje strane ludila mi odabiremo biti.



 


U srijedu 26. lipnja, u Omišlju igra predstava »Kad udari južina« B-Glad produkcije. Mimi i Gita najbolje su prijateljice u svojim ranim tridesetima, poput sestara, ali njihovo dugogodišnje poznanstvo sad je već pred velikim izazovima jer su se u njihove živote uvukli neki novi trenuci prikrivanja istine, brutalne (ne)iskrenosti, čak i ljubomore. Glume Petra Kraljev i Jagoda Kumrić.


U četvrtak 27. lipnja, u Kaštelu Grada Grobnika gostuje Enio Meštrović-Ričard sa svojom predstavom »Oči u oči z gospod’nom«. Radnja predstave govori o uzvišenom trenutku smrti, kada glavni lik, svima dobro poznati Ričard, dolazi kod sv. Petra na suočavanje s Bogom raspravljajući o svojim životnim grijesima. Monolozi sadrže obilje brutalnih, vulgarnih komentara te je na publici 18+ da spozna istinsku poruku.


U petak 28. lipnja, u Omišalj na zadnji dan festivala tradicionalno dolazi kazališna družina Lectirum, ovaj put s predstavom »Sretni ljudi« u kojoj glume Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Siniša Popović i Mladen Čutura.


Radnja ove romantične komedije događa se u kazalištu tijekom predstave. Publika gleda publiku koju glume glumci. Autorica Nina Mitrović kaže kako se ovim tekstom otvara pitanje zašto se ne znamo približiti jedni drugima i zašto nam je tako teško savladati umijeće življenja.


Sve predstave igraju u 21 sat. U slučaju lošeg vremena alternativne scene su Društveni Dom u Omišlju te Dom kulture Čavle. Nema rezervacije ulaznica, dovoljno je doći ranije i zauzeti svoje mjesto. Ulaz na sve predstave je slobodan.