Koncert

Riječki simfonijski orkestar na Veliki petak u Zajcu izvodi “Parsifala” Richarda Wagnera

Ervin Pavleković

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječko kazalište potpisalo je novi dvogodišnji sponzorski ugovor s Inom



Ususret nadolazećem blagdanu Uskrsa, u riječkom će se HNK-u Ivana pl- Zajca uskoro održati koncert “Parsifal” Richarda Wagnera pod dirigentskom palicom Valentina Egela, danas je najavljeno u riječkoj kazališnoj kući.


U predstavljanju nadolazećeg uskrsnog koncerta sudjelovali su intendat Marin Blažević, šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra maestra Valentin Egel, solisti Dubravka Šeparović Mušović i Lars Cleveman te Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine – generalnog pokrovitelja Riječkog simfonijskog orkestra s kojim je potpisan novi dvogodišnji ugovor.


U sklopu koncertnog ciklusa u riječkome HNK-u izvest će se dobar dio velike Wagnerove opere “Parsifal”, kazao je uvodno intendant Marin Blažević te dodao da je Zajc “jedina operna kuća u Hrvatskoj koja je u proteklih šest ili sedam godina ima najkompleksnija, umjetnički najzahtjevnija i u opernome smislu najimpresivnija djela Richarda Wagnera i Richarda Straussa”, a “Parsifal” je posljednji put, ističe, izveden u Zagrebu pred jedanaest godina.





– Izvodili smo “Elektru”, izvodili smo “Tristana” i “Izoldu”, “Elektru” s Dubravkom Šeparović u ulozi Klitemnestre, “Tristana i Izoldu” s Larsom Clevemanom.


Riječ je o našim opernim produkcijama koje su sve bile nominirane ili nagrađene nagradom hrvatskog glumišta za najbolje predstave ili najbolje uloge.


“Tristan i Izolda” je, osim što je bila najboljom predstavom na dodjeli nagrada hrvatskog glumišta pred dvije godine, dobitnica nagrade Milka Trnina.


Na toj tradiciji ili na tome tragu, posebno sada u protekle dvije godine kada nam je šef dirigent maestro Valentin Egel, zaljubljenik u njemački repertoar i Wagnera, potpuno je logično, premda i produkciji i umjetnički je iznimno zahtjevno, da izvodimo “Parsifala”, odnosno značajne odlomke “Parsifala” na “Veliki petak”, govori Blažević te dodaje da je u povijesti hrvatske opere tek mali broj naših opernih pjevačica imao ulogu Kundry koja se smatra jednom od najzahtjevnijih u operi općenito.


Skoru premijeru baš ove predstave s nestrpljenjem očekuje i dirigent Valentin Egel koji je naglasio kako je poruka same predstave povezana s Uskrsom, jer govori o oprostu, ljubavi prema životu te zahvalnosti na mogućnosti da budemo ovdje i sada.


Nacionalna prvakinja zagrebačkog HNK-a Dubravka Šeparović Mušović koja u nadolazećoj predstavi ima ulogu Kundry naglasila je kako činjenica da riječka kazališna kuća postavlja ovo Wagnerovo djelo pokazuje veliku hrabrost koja je potrebna u ovim vremenima da, “jer postavljanje ovog djela je iskorak iz uobičajenog repertoara i postavljanje nečega što postavljaju samo najveće operne kuće na svijetu”.



Također, osvrnula se na talentiranog maestra Egela uz kojeg je svojim ulogama uspjela ostvariti ono što svaki umjetnik želi – maksimum.


– Umjetnik ne može postići maksimum sam, ako nema dirigenta koji to vodi i upravu pridonosi da pjevač pjeva repertoar koji mu je namijenjen.


Uz partnera kao što je Lars ne možete ne biti dobri, jer vas on na nekim svojim drugim krilima nosi. Ulogom Kundry sam doista postala pjevačica.


To nije uloga koju možete pjevati zato što ćete naučiti note i zato što će vam netko reći sad je ovaj ton ili onakav; vi morate shvatiti taj sadržaj koji je užasno kompliciran, istaknula je Šeparović Mušović te pojasnila kako je lik Kundry zbog ismijavanja Isusa na križu i njegova pogleda prokleta da živi vječno, što je poveznica s Velikim petkom, a suština svega je Schopenhauerova filozofija, odnosno suosjećanje sa svakime.


Lars Cleveman koji igra Parsifala kazao je kako je to djelo povezano s time da “budeš izgubljen i pronađen, da nešto izgubiš i opet to pronađeš”, jer ta potraga je “putovanje koje ovom operom manje ili više svi mogu iskusiti”. Ključ je opere, dodaje, u traženju i pronalaženju, u nadi u zajedništvu s drugim ljudima.


Uz predstavljanje nadolazećeg koncerta, prikazan je i promotivni video riječke Opere nastao u suradnji s INA-om koja je pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra, a kako je Karagity iz INA-e istaknula njih s riječkim HNK-om, to jest Riječkim simnfonijskim orkestrom povezuje izvrsnost, stoga se suradnja na obostrano zadovoljstvo – nastavlja.