GKL

Riječki lutkari predstavili novu sezonu: Vrlo zapetljan čvor na planetu Brajdi

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Uz tri premijerna naslova, praizvedbe, u novoj sezoni čekaju nas reprizne izvedbe 21 lutkarskog naslova, pričopredstave, edukativno-kreativni program te 29. Revija lutkarskih kazališta



Nekad »Planet Brajda – naš dom«, a sada »Zapetljanac na planetu Brajdi«, sezonski su to slogani Gradskoga kazališta lutaka Rijeka, najnagrađivanijeg lutkarskog kazališta u nas, koji ukazuje na Brajdu, dio Rijeke u kojemu se zbivaju sve velike i male priče, one koje nas oblikuju, lutkarske, kao trajnu inspiraciju.


U ovoj će sezoni Lutkarsko kazalište, najavljeno je to u Dječjoj kući, imati tri premijere, i to predstavu po kojoj je slogan sezone inspiriran, »Vrlo zapetljan čvor« te još dvije – »Dan kad sam se pretvorio u pticu« i »Slatke riječi«.


Gradska zapetljancija


Kako je najavila stručna suradnica Vedrana Balen Spinčić, s obzirom na to da je »u našem primorskom gradu zadnje vrijeme prisutna zapetljancija, većinom ona prometna jer se grad uvelike obnavlja, a građevinski su radovi iza svakog ugla«, i lutkari su stoga zapetljali novu sezonu, pa možemo očekivati »slatko spetljane dane koje ćete pretvoriti u vaše divne uspomene i sjećanja«.




U premijernome programu, koji je predstavila ravnateljica ustanove Magdalena Lupi Alvir, može se pogledati tri naslova koji će imati svoje praizvedbe, a radi se o predstavama »Vrlo zapetljan čvor«, »Dan kad sam se pretvorio u pticu« i »Slatke riječi«.


Prva od njih, predstava »Vrlo zapetljan čvor«, koja će premijeru imati 20. rujna, nastala je prema motivima istoimene slikovnice nagrađivanog hrvatskog autora mlađe generacije, Manuela Šumberca, a radi se o čudesnim ilustracijama i vrlo ritmičnome tekstu, odnosno nježnoj priči o brigama, izrugivanju, suočavanju s problemima i nadi, koja ulijeva samopouzdanje djeci i ohrabruje ih da se ne boje biti svoji, te im na duhovit, dinamičan i maštovit način igrom predmetima i lutkama sačinjenih od užadi i vrpci poručuje da u tome nisu sami.


Tema dječje ljubavi


Nastala prema motivima istoimene slikovnice francuske spisateljice Ingrid Chabbert, poznate po pisanju nježnih tema za djecu, uz jednostavne crteže snažne grafike nagrađivanog španjolskog ilustratora Raula Nieta Guridija, redateljica Tamara Kučinović donosi predstavu »Dan kad sam se pretvorio u pticu« koja na vrlo poetičan i suptilan način progovara o dječjoj ljubavi.


Ova originalna priča i slikovnica, predstavljeno je, dočarava svu snagu i ozbiljnost ljubavi te ujedno začudnost i osobitost koje u nama budi zaljubljenost, a namjera predstave je da potakne djecu da govore o svojim osjećajima.


Posljednji premijerni naslov je predstava »Slatke riječi« u režiji Mateje Bizjak Petit, univerzalna priča o samoizražavanju i obiteljskoj ljubavi posredovana likom hrčkice Lole, suvremenog belgijskog književnika za djecu Carla Noraca, a kako ističu iz GKLR-a, nadaju se da će predstavu »kroz radost izgovaranja tako jednostavne, a opet tako važne riječi ‘volim te’, voljeti i djeca, posebno ona najmanja, i odrasli«.


Brojni reprizni naslovi


U repriznome programu moći će se pogledati predstave »Gdje su nestale čarapice?«, »Tri praščića«, »Koka Kokone«, »Mrljek i Prljek«, »Pčelica Maja«, »Oh La La«, »Sretna kućica«, »Wanda LaVanda«, »Avanture maloga Juju«, »Moj prijatelj Mraz«, »Zeko i potočić«, »Žabeceda«, »Tončić Petešić«, »Palačinka mog života«, »Izgubljena priča: Ivica i Marica«, »Pipi Duga Čarapa«, »Snjeguljica d.d.«, »Flekavac«, »Zamrznute pjesme«, »Bomboniera variete!« i »Šuma Striborova«.


U sklopu ciklusa pričopredstava čekaju nas »Četiri godišnja doba« i »Čarobna svirala«, a u sklopu edukativno-kreativnog programa Wandina mala radionica, Lutkofor, Šareno more, Reci lutka!, Kokoda i Veseli češeri.


Posebno valja izdvojiti predstavu »Pipi Duga Čarapa« za koju će se, najavljeno je, u kazalištu snimati dokumentarni film pod redateljskom palicom Marie Loohufvud te predstavu »Moj prijatelj Mraz« koja se izvodi u blagdanskome prosinačkom ozračju.


Revija lutkarskih kazališta


I ove će se godine, od 3. do 11. studenoga, održati 29. Revija lutkarskih kazališta koja će ugostiti desetak predstava iz zemlje i inozemstva, uz zanimljiv popratni program još će jednom donijeti uvid u aktualne lutkarske poetike.


A ono gledateljima najvažnije, iako se konstantno govori o općenitome rastu cijena, kultura je onaj posebno osjetljiv sektor, rasta cijena u GKLR-u neće biti, pa cijene ulaznica ostaju iste. Da kazalište konstantno i neumorno radi, dokazuju i njihova gostovanja, a čekaju ih ona rujanska u Podgorici, Zagrebu, Mostaru te ona u listopadu, u Skoplju i Čakovcu.