GKL

Riječki lutkari nakon intenzivne sezone najavili novitete i još bolji doživljaj predstava

Valentina Botica

Vedrana Balen Spinčić i Magdalena Lupi Alvir / Foto Vedran Karuza

Vedrana Balen Spinčić i Magdalena Lupi Alvir / Foto Vedran Karuza

Protekle sezone zvedeno je 377 predstava koje je pogledalo 28 tisuća gledatelja



U Dječjoj kući održana je konferencija za novinare na kojoj je Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavilo rad u protekloj sezoni 2023./2024. i najavilo nove projekte. Na konferenciji su sudjelovale ravnateljica kazališta Magdalena Lupi Alvir i stručna suradnica Vedrana Balen Spinčić.


Magdalena Lupi Alvir osvrnula se na prošlu sezonu, ističući kako je bila izuzetno intenzivna i uspješna, što potvrđuju i brojevi. U sezoni je izvedeno ukupno 377 predstava koje je pogledalo 28 tisuća gledatelja, a upravo je u tijeku izvedba predstave »Tončić Petešić« na Cresu, čime se završava predljetni dio sezone.


Kazalište je tijekom protekle sezone imalo tri premijere: »Žabecedu« Vedrane Balen Spinčić u režiji Morane Dolenc, »Bombonieru Variete!« – omaž počecima lutkarstva u Rijeci u režiji Matije Solcea te »Zeko i potočić« u režiji Tončice Knez prema staroj pjesmici.


Puno gostovanja i festivala




Kazalište je sudjelovalo na mnogim festivalima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Predstava »Avanture maloga Juju« osvojila je Grand Prix za najbolju predstavu na festivalu u Trstu; »Sretna kućica« sudjelovala je na Međunarodnom festivalu u Skoplju, dok je interaktivna predstava »Gdje su nestale čarapice?« za bebe gostovala na lutkarskom festivalu u Austriji te u Bruxellesu.


Ljetni festivali bili su vrlo uspješni, a sezona je započela Danima svetog Vida, nastavila se festivalom Tobogan i završila u Ljetnoj priči iz »Benčića« s predstavom »Palačinka mog života«. U sklopu programa Ljeto u Rijeci održan je ukupno 31 program za 1.400 gledatelja.


Uskoro u boljim uvjetima


Kazalište je ugostilo i inozemne umjetnike, surađujući s dječjim kućama iz Europe i gradovima bivših Europskih prijestolnica kulture. Ravnateljica Magdalena Lupi Alvir najavila je i nekoliko noviteta.


Tijekom ljeta mijenjat će se tepisoni u kazalištu uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija te će dvorana biti uređena i spremna za nove goste. U tijeku je i proces instalacije klimatizacije i ventilacije za kazališni prostor, što sufinancira Grad Rijeka – no to ćemo morati pričekati otprilike godinu dana jer se radi o složenom procesu, objašnjava.


Iako kazalište bilježi pad posjetitelja, Vedrana Balen Spinčić istaknula je kako to ne smatraju negativnim, dapače. Razlozi za to su specifičnost predstava koje su prikladne za manju publiku i visoka interaktivnost kojoj se teži.


Zbog toga glumci uspostavljaju bolji kontakt s djecom i dobivaju kvalitetniju povratnu informaciju. Otegotna okolnost koja loše utječe na matineje su vrlo visoke cijene autobusa. Na primjer, autobus koji školarce dovozi s Viškova iznosi čak 20 eura po osobi.


Zbog toga dolazi do novog trenda, a to su popodnevni grupni termini koji postaju sve popularniji. »Vremena se mijenjaju, mi se prilagođavamo i dosta smo zadovoljni. Bojimo se čak i prevelikog broja gledatelja jer želimo da svi dobiju dobar doživljaj.


Zato tražimo neki najbolji model. Možda i moramo privući više publike u kazališta, ali busevi, parkirališta i raskopani grad problemi su za naš kvart i naše gledatelje«, rekla je Balen Spinčić.


Novosti u novoj sezoni


Nakon ljetne pauze Gradsko kazalište lutaka vraća se 27. kolovoza s predstavom »Wanda Lavanda« i to na Kastafsko kulturno leto, a već dva mjeseca rade na novoj predstavi »Vrlo zapetljan čvor«, koja će biti prva premijera iduće sezone.


Također, započeli su novi projekt u suradnji s kazalištima iz Mostara i Kragujevca, pod vodstvom renomiranog redatelja Tita Loreficea. Predstava će uključivati glumce iz svih triju kazališta i bit će premijerno izvedena u jednom od tri grada ili na nekom velikom svjetskom festivalu.