Ususret prvome koncertu

Riječka komorna filharmonija, novi riječki ansambl priprema “Glazbene bajke” za cijelu obitelj

Ervin Pavleković

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

Inauguracijskim koncertom »Glazbene bajke« bit će predstavljene dvije poznate priče, ona o Peer Gyntu, Edvarda Griega, te ona o Plišanom zeki, prema poznatoj istoimenoj priči



RIJEKA – Riječka komorna filharmonija, novi riječki ansambl, uvest će publiku u svoj glazbeni svijet inauguracijskim koncertom za cijelu obitelj, »Glazbene bajke«, u četvrtak, 4. travnja u 19.30 u HNK-u Ivana pl. Zajca. Bajkoviti glazbeni svijet bit će predstavljen kroz dvije poznate priče, one o Peer Gyntu i o Plišanom zeki.


Adaptacija remek-djela


Poznat svim ljubiteljima klasične glazbe, prvi dio koncerta, »Peer Gynt« Edvarda Griega donosi kronike o pustolovinama Peera Gynta od norveških planina do sjevernoafričke pustinje i njegovom putu natrag kući. Izvorno napisana 1876. godine za dramski komad Henrika Ibsena kao scenska glazba, Edvard Grieg ubrzo će je aranžirati u suitu s i danas vrlo poznatim temama kao što su »Jutro«, »Anitrin ples« ili »Dvor gorskog kralja«. Riječka komorna filharmonija izvest će je u aranžmanu Pedra Rosenthala Campuzana. U ovoj adaptaciji bezvremenog remek-djela Henrika Ibsena, putovanje Peera Gynta postaje univerzalna priča o ljudskom iskustvu, podsjećajući nas na to da je najistinitija avantura ona koja nas odvede prema nama samima.


A u drugome dijelu koncerta očekuje nas svjetska praizvedba nove skladbe Pedra Rosenthala Campuzana prema priči za djecu »Plišani zeko«, Margery Williams Bianco (1921.). Omiljenu bajku će uz glazbu pričati glumac Deni Sanković. Bajka govori o igrački plišanom zeki koji želi postati pravi, živi zec, a to postaje moguće samo pomoću istinske ljubavi dječaka koji ga je dobio na poklon


Demokratizacija glazbe




– Zajedno s Osmanom Eyubluom, kolegom i partnerom u ovoj avanturi, upustili smo se u stvaranje kolektiva koji bi stajao iza naših ideja. Riječ je o projektu koji želi obogatiti kulturni život Rijeke. Naša je vizija ponuditi gradu mnoštvo komornih koncerata, od onih najmanjih poput dueta, pa sve do najvećih, komornih orkestara s 30 glazbenika, kombinirajući klasični repertoar s modernim, približavajući glazbu svima, demokratizirajući glazbu. Vjerujemo da je dobar način da do toga dođemo i okretanje prema najmlađoj publici, a upravo tako počinjemo, obiteljskim koncertom i dvije bajke. S velikim veseljem i uzbuđenjem pozivamo vas na inauguracijski koncert Riječke komorne filharmonije u suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca. Nadamo se da ćete uživati u koncertu jednako kao što smo mi uživali u vježbanju i stvaranju, ističe Pedro Rosenthal Campuzano, jedan od dvojice osnivača Riječke komorne filharmonije, inače prvi udaraljkaš Riječkog simfonijskog orkestra te skladatelj.


Na koncertu »Glazbene bajke« uz njega će nastupiti i Anton Kyrylov (I. violina), Osman Eyublu (II. violina i klavir), Golnar Mohajeri (violončelo), Lucija Kovačević (flauta), Michele Fabbrica (klarinet) i Eva Fritz (fagot). Dramaturginja je Maja Ležaić, scenografkinja Aleksandra Ana Buković, a oblikovatelj svjetla Kristian Baljarevski.