29. izdanje

Revija lutkarskih kazališta u tjedan dana donosi čak 11 predstava

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Revija se održava od 3. do 9. studenog ove godine i to na tri lokacije



Bliži se 29. revija lutkarskih kazališta koju organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka, a ovogodišnje izdanje donosi čak 11 predstava, najavljeno je na konferenciji za medije koja se održala u Dječjoj kući.


Revija se održava od 3. do 9. studenog ove godine i to na tri lokacije – u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i u Dječjoj kući.


Gostuje 10 kazališta


Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir najavila je bogati program u kojem će, uz domaćine, gostovati 10 kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke te Tajlanda.




– Na naš otvoreni poziv za Reviju prijavilo se preko 50 kazališta i zaista je revija ove godine posebno u međunarodnom znaku, a odlučili smo u napraviti i malu novinu te je selekcija rađena zajedno s našim glumcima iz ansambla Gradskog kazališta lutaka Rijeka.


Svake godine nastojimo imati predstave za različite uzraste, a ove je godine poseban fokus na predstavama za predškolarce, školarce i mlade, što pokazuje koliko je lutkarstvo zanimljiv i intrigantan medij – naglasila je Lupi Alvir.


Šalju vrlo bitnu poruku


Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na konferenciji je istaknuo kako je Revija izrasla u jednu respektabilnu kulturnu manifestaciju koja okuplja predstave i lutkare cijeloga svijeta, a to da je praktički interes veći od mogućnosti treba zahvaliti vrijednim zaposlenicima Gradskog kazališta lutaka Rijeka.


– Iz Rijeke se šalje jedna vrlo bitna poruka, jer predstave, iako su prvobitno namijenjene djeci, progovaraju o suvremenim temama, zaista su interesantne i veseli me da će u ovih tjedan dana biti prilike da svatko tko je zainteresiran pronađe predstavu za sebe – kazao je Filipović te pozvao građanke i građane da uveličaju ovu manifestaciju.


Pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić ukazala je na značaj ove Revije u PGŽ kazavši kako su česti gosti predstava i publika van grada Rijeke te da sama činjenica da se Revija održava 29. puta govori o tome kolika je vrijednost ovog programa.



Već 29 godina Reviju iz Grada Rijeke i gledališta prati voditeljica Pododsjeka za programe kulture Helena Semion-Tatić koja je kazala kako je ponosna ovom ustanovom koja redovito izvanrednim predstavama osvaja nagrade.


Podsjetila je na jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Republici Hrvatskoj, 19. Svjetski kongres lutkara koji je Rijeka ugostila prije točno 20 godina, a koji se ovdje održao upravo zahvaljujući radu GKL Rijeka.


Što je sve na programu?


Revija se otvara hvaljenom predstavom “Bomboniera Variete!” Matije Solcea u izvedbi riječkog ansambla, a zatvara se predstavom “Harms je kriv” istog redatelja u izvedbi ljubljanskog Teatra Matita.


Tijekom festivala predstavama će biti predočene različite lutkarske poetike i tehnike, od klasičnih lutaka preko teatra objekata i predstava u kojima se animiraju ruke i prsti do interaktivnih i inovativnih formi poput lutkarskih cabareta.


Teme predstava obuhvaćaju važnost igranja i igre u odrastanju, ekološke teme i teme koje se bave toplim pričama i sudbinama ljudi, poput imigrantske priče u predstavi “Šapat duše” u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.


Klasičnu bajku predočit će duhovita “Bajka sva od šećera” iz Kazališta Virovitica, kao i “Zezop”, suvremeni Ezop Kazališta lutaka Zadar.


Publika će moći uživati i u suvremenim bajkama i pričama poput “Mišića Julijana” iz Lutkarskog kazališta Ljubljana, “Četiri čudesne zgode” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku te “Pradjevojčica” Narodnog kazališta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina.


Iz češkog Terén – centra za izvedbene umjetnosti iz Brna dolaze “Mali posjetitelji”, interaktivna predstava, radionica i izložba u jednom, iz Bangkoka gostuje “Safari” Talentshow teatra, dok će odlaske i povratke te ljubav koja sve pobjeđuje propitati predstava “O nježnosti” Kazališta lutaka u Mostaru.


Neobična izložba


Popratni programi ove godine uključuju neobičnu izložbu “Lutke u izloge” koja svake godine iz riječkih izloga lutkama poziva gledatelje na reviju, te radionicu-igraonicu u HKD-u na Sušaku koja će se održati u suradnji sa srednjom Građevinskom tehničkom školom u Rijeci.


Jedina nagrada na festivalu jeste nagrada publike “Domino”, nazvana po nekadašnjem nazivu GKL Rijeka. Publika glasa za sve predstave, s time da je predstava GKL Rijeka “Bomboniera Variete!” izuzeta iz dodjeljivanja nagrade.


Kako je naglasila stručna suradnica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Vedrana Balen Spinčić, pojedine su predstave već rasprodane, stoga je potrebno požuriti po svoje karte koje se mogu kupiti na blagajni i putem webshopa GKL.


Karte u pretprodaji mogu se kupiti do 20. listopada po cijeni od 4 eura, redovna cijena zatim iznosi 5 eura, dok postoje popusti za komplete ulaznica i organizirane grupe odgojno–obrazovnih ustanova.