Odlazak

Preminula balerina Vesna Butorac Blaće

Kim Cuculić

Foto HNK Zagreb

Foto HNK Zagreb



U Zagrebu je, na svoj 81. rođendan, preminula jedna od najvećih hrvatskih baletnih umjetnica, Vesna Butorac Blaće (11. rujna 1943. – 11. rujna 2024.), koja je kao balerina svojom virtuoznom baletnom tehnikom i duboko proživljenom interpretacijom likova oduševljavala publiku u svojoj dugoj i bogatoj karijeri – od zagrebačkog Hrvatskoga narodnog kazališta pa sve do najvećih svjetskih pozornica – a nakon završetka plesačke etape uspješno se bavila koreografijom te prenosila svoje znanje i iskustvo pedagoškim radom, priopćio je HNK Zagreb.


Rođena je u Zagrebu, gdje je završila Srednju baletnu školu, a njezin je talent prepoznala Sonja Kastl. Prvi je put na pozornici nastupila 1957. godine kao učenica.


Godine 1959. dobila je angažman u Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a već je sljedeće godine prvi put nastupila u inozemstvu.




Od 1961. godine baletna je solistica, a svojim prvim većim solističkim nastupom u »Labuđem jezeru« započela je plodnu plesačku karijeru, nastupivši upravo u tom slavnom baletu još mnogo puta u različitim koreografijama i na mnogim scenama.


U ulozi Odette i Odilije doživjela je ovacije publike, a posebno se ističe njezin nastup u Mainzu 1968. godine, kada je pozvana pred zastor čak 42 puta.


Godine 1966. odlazi na usavršavanje na Akademiju Vaganova u Sankt Peterburgu, a već sljedeće dobiva naslov primabalerine u HNK-u u Zagrebu.


Godine 1971. postaje članicom New London Balleta, a zatim i dugogodišnjom stalnom gošćom kazališta u Grazu.


Nastupala je na mnogim pozornicama širom Europe – od Atene, Venecije, Beča i Salzburga do Pariza, Berlina, Londona i Lenjingrada te u SAD-u i Aziji.


U riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca zajedno s Waczlawom Orlykovskim, s kojim je kao baletna solistica surađivala više od dva desetljeća, postavila je »Romea i Juliju«.


U istom je kazalištu ostvarila svoju prvu samostalnu koreografiju, »Labuđe jezero«.