Poslastica za publiku

Povratak klasičnog baleta u Zajc. Još koji dan do riječke premijere baletnog bisera “Laurencia”

Kim Cuculić

Foto Nemi Bulat

Foto Nemi Bulat



RIJEKA – Riječka publika moći će ponovo uživati u klasičnom baletu zahvaljujući K-HNK koprodukciji s HNK-om iz Splita i baletnom biseru »Laurencia« koji na pozornicu HNK-a Ivana pl. Zajca premijerno stiže u subotu, 19. listopada, u 19.30. Balet u dva čina koreografa Vakhtanga Čabukianija na glazbu Aleksandra Kreina izvest će Balet splitskog HNK-a uz Riječki simfonijski orkestar pod dirigentskim vodstvom maestra Ivana Šćepanovića. Ovaj veliki klasični balet snažnog dramskog naboja postavila je, prema originalnoj koreografiji, Nina Ananiašvili, veliko ime svjetskog baleta, svojevremeno proglašena jednom od 12 najboljih svjetskih balerina svih vremena.


Španjolski kolorit


»Laurencia«, remek-djelo klasičnog baleta temeljeno na drami Lopea de Vege »Fuente Ovejuna«, prvi je predstavnik novog koreografskog jezika Vakhtanga Čabukianija koji je s lakoćom miješao klasični balet i stilizirane narodne plesove, a potpuno je reformirao ulogu muških plesača u predstavama što je ostalo trajnom baštinom klasičnog baleta kakvog danas poznajemo. Skladatelj Aleksandar Krein je, u suradnji s Čabukianijem, skladao glazbu izuzetne energije, prepunu španjolskog kolorita i folklornih elemenata poput flamenka, uzbudljivu ali i emotivnu koja sadrži nezaboravne lirske teme.


Vakhtang Čabukiani plesao je i glavnu mušku ulogu na praizvedbi »Laurencije« 1939. godine u prestižnom kazalištu Kirov u tadašnjem Lenjingradu, a kada je postavljen u moskovskom Boljšoj teatru 1956. godine, partnerica mu je bila velika ruska balerina Maja Pliseckaja. Još jedan od pokazatelja velike popularnosti jest činjenica da je s jedva dvadeset godina Rudolf Nurejev debitirao kao plesač izvodeći upravo ovo djelo.




»’Laurencia’ je jedinstven balet, remek-djelo velike svjetske zvijezde 40-ih i 50-ih godina Vakhtanga Čabukianija. Iznimno je lijep, s odličnom klasičnom bazom i puno karakternih plesova. Pun je fantastičnih varijacija i zahtijeva snažnu tehniku, a iziskuje i puno glumačke vještine«, rekla je Nina Ananiašvili, danas ravnateljica Gruzijskog državnog baleta. Naglasila je i kako je Čabukiani, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih baletnih plesača 20. stoljeća, još uvijek nedovoljno poznat na Zapadu, iako je potpuno reformirao klasični balet.


Podjela


Legenda kaže da je Laurencia predvodila seljački ustanak u 15. stoljeću u španjolskom selu Fuente Ovejuna (Ovčje vrelo), što je pak nadahnulo Lopea de Vegu da napiše dramu naslovljenu imenom sela. De Vegi je trebalo dvjesto godina kako bi ovjekovječio selo, a onda je Laurencia morala čekati još tri stoljeća na svoje ime kao naslov baleta.


Kao protagonisti nastupit će solistice i solisti splitskog Baleta. Naslovnu ulogu Laurencije tumačit će u alternaciji Eva Karpilovska i Josephine Mansfield, dok će njezinog ljubljenog Frondosa, također u alternaciji, plesati Danil Podruško i Emanuele Sardo. U predstavi sudjeluju i riječka balerina Tea Rušin te baletani Jody Bet, Giorgio Otranto, Alejandro Polo, Federico Rubisse i Noa Gabriel Siluvangi. Kostimografiju potpisuje Maja Peruzović, scenografiju Ozren Bakotić, a oblikovanje svjetla Srđan Barbarić. Reprize »Laurencije« su 20., 21. i 22. listopada.