Predstava

Plesno-dramski solo Branka Žaka Valente “Drago mi je, Dragojla!” u HKD-u

Kim Cuculić

Foto Trafik

Foto Trafik

Branko Žak Valenta u koautorstvu s Verom Mitrović Vrbanac te njezinoj izvedbi, istražuje, predstavlja i portretira život i rad književnice i pedagoginje Dragojle Jarnević



Predstava »Drago mi je, Dragojla!« Umjetničke organizacije TRAFIK bit će prikazana u HKD-u na Sušaku u subotu, 12. listopada, u 20 sati.


Ovim plesno-dramskim solom koreografa Branka Žaka Valente, u koautorstvu s karlovačkom umjetnicom Verom Mitrović Vrbanac te njezinoj izvedbi, istražuje se, predstavlja i portretira život i rad književnice i pedagoginje Dragojle Jarnević.


– Izabranim biografskim narativima i metaforičkim scenama propuštenima kroz prizmu pokreta i teksta te uz projekciju videa koja prati izvedbu dodajući joj multimedijski suvremeni okvir, intrigantna biografija žene 19. stoljeća promatrana u njezinim dnevničkim zapisima korelira s izazovima današnjice.




U vremenu u kojem je živjela (Karlovac, 4. siječnja, 1812. – Karlovac, 12. ožujka, 1875.) ova osobita Karlovčanka prethodnica je progresivna načina mišljenja, djelovanja i življenja, dotičući se za svojeg života područja koje danas poznajemo pod terminom feminizam i zalaganje za prava žena za ravnopravnost u obrazovanju i javnom djelovanju na ovim prostorima.


Jarnević je svojim djelovanjem pripadala najuglednijim sudionicima Hrvatskog narodnog preporoda, čemu svjedoči i glasovita litografija »Muževi ilirske dobe« na kojoj je među preporodnim velikanima otisnut i njezin lik.


Osim toga, ona snažno dotiče različita područja kako društvenog djelovanja, tako i osobnog razvoja. Intrigantna osobnost, svjesna općih društvenih ograničenja, ali i vlastitih potencijala, određuje se osviješteno za slobodu izbora u svakom području života i pravo djelovanja u istini pod svaku cijenu.


Svjedočanstvo osobnoga i sliku društvenog života ostavlja nam na 1.100 stranica svojeg dnevnika koji piše punih četrdeset godina, uređujući ga sama za izdavanje, znajući da će njegova vrijednost imati značenje tek u nekoj budućnosti, nakon njezine smrti. Dragojlu je teško ukalupiti s obzirom na društvene norme, određenja i uređenja, kako u vremenu za njezina života, tako i nakon njezine smrti, piše u najavi predstave.