Prvi put u Hrvatskoj

Održana riječka premijera opere “Napudraj joj lice”

Kim Cuculić

Snimio Milan ĐEKIĆ

Snimio Milan ĐEKIĆ

Ovo djelo govori o Margaret Campbell, vojvotkinji od Argylla (1912.-1993.), pripadnici britanske aristokracije, skandaloznoj fatalnoj ženi nezasitnog seksualnog apetita čije su nage fotografije dospjele u javnost 1963. godine



RIJEKA  Komorna opera “Napudraj joj lice” Thomasa Adesa imala je riječku premijeru u HNK-u Ivana pl. Zajca. Riječ je o jednoj od najizvođenijih britanskih opera, koja je sada prvi put izvedena u Hrvatskoj. Praizvedena u Engleskoj 1995. godine, izvođena je diljem svijeta, a oduševljenje publike i kritike donijelo joj je status modernog opernog klasika jednog od najvirtuoznijih skladatelja našeg doba, kojeg mnogi smatraju nasljednikom Benjamina Brittena.


Ovo djelo s kraja prošlog stoljeća o stvarnom skandalu, u kojem se spajaju seks, slava, glamur i zavist, govori o Margaret Campbell, vojvotkinji od Argylla (1912.-1993.), pripadnici britanske aristokracije, skandaloznoj fatalnoj ženi nezasitnog seksualnog apetita čije su nage fotografije dospjele u javnost 1963. godine.


Snimio Milan ĐEKIĆ


Provokativna opera Thomasa Adesa s libretom Philipa Henshera u majstorskom vrtlogu živopisnih epizoda s odvažno profiliranom instrumentacijom šesnaest glazbenika i četvero solista priziva eru glamura, duhovitosti, dekadencije i jazza, opisujući sudbinu nemilosrdno razotkrivene aristokratkinje u njezinoj divljoj vožnji od zvijezda do propasti. Život Margaret Campbell prikazan je retrospektivno kroz osam slika u dva čina, koje se kreću između sjećanja i mašte. Istodobno djelo odaje počast nekada popularnim glazbenim stilovima, od swinga do tanga, kao i glazbi Kurta Weilla, Albana Berga i Igora Stravinskog.


Snimio Milan ĐEKIĆ




Uprizorenje opere u režiji Eve Hribernik, a pod dirigentskim vodstvom Simona Dvoršaka, nastalo je u koprodukciji riječkog HNK-a te ljubljanskih Slovenskog komornog glasbenog gledališča i Cankarjevog doma, a premijerom u Rijeci otvorena je rujanska predsezona riječkog „Zajca“ pod nazivom „Glamur, požuda, skandal“.


Snimio Milan ĐEKIĆ


U glavnoj ulozi vojvotkinje na riječkoj je premijeri opere nastupila poznata slovenska sopranistica blistave međunarodne karijere, nekadašnja članica Bečke državne opere a danas mariborskog SNG-a, Sabina Cvilak. Uz nju u više uloga nastupaju i britanski bas Graeme Danby, sopranistica riječke Opere Karla Mazzarolli i tenor Gregor Ravnik. U predstavi pleše i članica riječkog Baleta Ksenija Krutova, a sudjeluju i riječki baletani Ali Tabbouch i Andrei Köteles. Glazbu izvodi Riječki simfonijski orkestar.


Snimio Milan ĐEKIĆ


Scenograf je Jaro Ješe, a kostimografkinja Riječanka Sandra Dekanić. Svjetlo je prilagodio Dalibor Fugošić.


Reprizna izvedba na programu je 20. rujna, izvodi se uz titlove na hrvatskom jeziku, a predstava nije za mlađe od 18 godina.


Snimio Milan ĐEKIĆ


Snimio Milan ĐEKIĆ