Grdinić i Battifiaca

Nove avanture Đurđe i Franka zaživjele u predstavi “Četiri sprovoda i vjenčanje”

Marko Dobrecović

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Publika se u velikom broju odazvala pogledati što je novo u svakodnevici supružnika Ćuk, a premijerna izvedba predstave na Ljetnoj pozornici bila je rasprodana



„4 sprovoda i vjenčanje“ novi je naslov proizašao iz radionice Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace. Tri godine nakon što su Đurđa i Franko zaživjeli u komediji „Casabianca“, kreativni dvojac publici je predstavio nove avanture živopisnog bračnog.


Publika se u velikom broju odazvala pogledati što je novo u svakodnevici supružnika Ćuk, a premijerna izvedba predstave na Ljetnoj pozornici bila je rasprodana. Uz posjet predstavi, okupljeni su mogli kupiti nedavno objavljenu knjigu „Casabianca“ koja govori o prethodnoj predstavi.


Foto galerija: Premijera predstave "Četiri sprovoda i vjenčanje" Foto: Ana Križanec


Više od dvije tisuće posjetitelja pristigao je na sinoćnju premijeru komedije „4 sprovoda i vjenčanje.“ Naslov komedija sugerira na film s Hughom Grantom iz 1994. godine, no u ovom „obrnutom“ odnosu sprovoda i vjenčanje, nije to bio britanski humor, već onaj karakterističan Ireni i Mariju.




Prvi prizor predstave tematizira vjenčanje kćerke Lili, a komedija se rađa iz potpuno suprotnih želja, planova i vizija koje Đurđa i Franko putem telefonskih razgovora iznose svojim obiteljskim prijateljima Vladi i Slavici.


Kontrast supružnika situaciju čini duhovitom, a to dokazuje i reakcija publike. I mnogo je još pojedinosti koje će oni koji su uživali na predstavi prepričavati i pronalaziti se u njima, no ruku na srca, nije umijeno u ovome tekstu prepričavati svaku, kako se budućim gledateljima ne bi kvario osjećaj prilikom gledanju predstavu.


Četiri sprovoda najavljena u naslovu prikazuju reakcije supružnika na četiri neočekivane smrti i svemu što im slijedi. Pauze između prikaza skladno su ispunjene promjenama svjetlosne kulise te glazbe koja svojim atmosferom najavljuje iduće scene. Na tren je to zvuk koji podsjeća na intrige i napetost, na tren razigrana melodija pjesme koju Đurđa i Franko izvode u samom finalu predstave.


U maniri mjuzikla, dvojac se na samome kraju publici obraća pjesmom u kojem na duhovitog i spretan način opjevan odnos djevojke s Krasa, mladića iz Lovrana i njihove nerazdvojenosti.