Tri lokacije

Najavljen Festival svjetskog kazališta u Zagrebu. Na programu su četiri predstave

Kim Cuculić

Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan predstavili su program

Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan predstavili su program

Uvid u aktualna suvremena svjetska teatarska kretanja



Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskom dramskom kazalištu »Gavella« umjetnički ravnatelji Festivala svjetskog kazališta Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan otkrili su detalje o četirima predstavama koje stižu u Zagreb.


Festival će se održati na trima lokacijama, u Gradskom dramskom kazalištu »Gavella«, KUC-u Travno i u Zagrebačkom kazalištu mladih u kojem će ga 11. rujna otvoriti predstava »F**k me« Marine Otero.


Predstava iz ženske perspektive govori o krhkosti tijela i borbi za potpuno ostvarenje. Predstavnica novog argentinskog vala, Otero s ovom predstavom nastavlja kreiranje beskonačnog kazališnog djela o svom životu te istražuje protok vremena i tragove koje ono ostavlja na tijelu, objasnio je Ivica Buljan.




U KUC-u Travno 28. rujna očekuje nas predstava »Medejina djeca« Mila Raua, najpoznatijeg predstavnika dokumentarističkog teatra.


»Osam godina nakon prve predstave s djecom ‘Pet lakih komada’ koju smo vidjeli na Festivalu svjetskog kazališta, Rau ponovo daje glavne uloge mladim glumcima. Nakon što su u ranijoj predstavi secirali najpoznatiji belgijski slučaj pedofilije, u ‘Medejinoj djeci’ seciraju jednu od najpoznatijih grčkih tragedija o majci koja ubija svoju djecu iz osvete. Stvarni kazneni slučaj je polazišna točka, a Rau povezuje jedan od najpotresnijih antičkih mitova s istinitim događajima iz crne kronike«, osvrnuo se Buljan.


Predstava »Solo« hvaljene slovenske redateljice Nine Rajić Kranjac na programu je 1. listopada u »Gavelli«.


Riječ je o projektu u kojem se redateljica i glumci sreću kroz improvizaciju, ali i pokušaju redateljice da u središte stavi i prouči samu sebe pretvarajući se u subjekt problema i njegov katalizator. Polazeći od pitanja što to znači biti sam, »Solo« otvara teme čemu kazalište, čime se ono bavi i kako promijeniti način razmišljanja o njemu.


Posljednja predstava održat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih, 4. listopada, a veliki nizozemski redatelj Johan Simons prvi put će se predstaviti hrvatskoj publici i to autorskim čitanjem »Macbetha« koji je u njegovoj viziji okrutna komedija s elementima kabarea. »Pristupili smo radu na predstavi u dvjema fazama«, izjavio je Johan Simons.


»U prvoj fazi ideja je bila raditi s devet glumaca, ali međuigra nije bila dobra. Bilo je jednostavno… dosadno. Zatim sam četiri tjedna prije premijere odlučio krenuti novim putem i osmislio novi koncept. Radnju nose tri vještice.


Njih tri glume sve uloge, Lady Macbeth, Macbetha… sve uloge. One nemaju nikakvog morala i tako zlo možemo tretirati kao zlo. Sva dobrota i sva zloća dolazi iz njihovog viđenja stvari.«