"Sentimentalna farsa"

Na Riječkim ljetnim noćima premijerno izvedena “Romanca o tri ljubavi”

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

Predstavu je režirao Denis Brižić, a glumi kvartet mladih riječkih glumica i glumaca: Nika Grbelja, Romina Tonković, Mario Jovev i Petar Baljak



U sklopu Riječkih ljetnih noći večeras je na pozornici postavljenoj u Art-kvartu “Benčić” premijerno izvedena predstava “Romanca o tri ljubavi” Antuna Šoljana.


Predstavu je režirao prvak riječkog HNK-a, dramski glumac Denis Brižić, a u njoj glumi kvartet mladih riječkih glumica i glumaca: Nika Grbelja, Romina Tonković, Mario Jovev i Petar Baljak.


Kostimi i scenografski elementi izabrani su iz fundusa Kazališta.




Dramska situacija je sljedeća: četvero likova, Gospa, Službenica, Vitez i Kapelan isprepliću priču u zamku u kojem Gospa, čiji je muž u ratu, i njezina Službenica žive usamljenički.



Njihovu samoću prekida jedino Kapelan zadužen da čuva ruže, ali i krepost Gospinu. Međutim, kada u zamak stigne zgodni Vitez, čedna Gospa od Kapelana traži ključ svojega pojasa nevinosti…


„Romanca o tri ljubavi“ iz 1976. godine zauzima posebno mjesto u dramskom opusu Antuna Šoljana, između ostalog i zbog toga jer je napisana u stihu.


Podnaslovljena kao „sentimentalna farsa” nerijetko se u teoriji književnosti različito određivala: kao poetska drama, burleskna komedija ili naprosto kao farsa izvan pravila žanra. Međutim, ova priča o obećanju i iskušenju, o osjećajima i tjelesnim strastima, uvijek predstavlja scenski izazov za kojim kazališta rado posežu, snažno privlači i glumce i gledatelje.


Šoljanovi stihovi temeljeni su na citatima brojnih kanonskih djela svjetske književnosti, ne samo Shakespearea i Molièrea već Cervantesovim, Baudelaireovim i Lorcinim, a virtuoznim poigravanjem i oživljavanjem književne tradicije, posebno srednjovjekovne trubadurske, ispisuje se suvremeno djelo o slabostima ljudske prirode.